Русия предупреди с нота да не ремонтираме вертолети за Украйна

В българския военноремонтен заводи "Терем-Летец" не са извършвани ремонти на или модернизация на вертолети от типа "Ми" (Ми-8, Ми-17 и Ми-24), които впоследствие да бъдат предоставени на Украйна, това съобщиха днес от Министерството на отбраната.

Позицията на ведомството е по повод получена на 5 април 2023 г. нота от Федералната служба по военнотехническо сътрудничество на Руската федерация, в която се заявява, че Русия намира за "категорично неприемливо" осъществяването на ремонт и модернизация на вертолети от типа "Ми" в български предприятия и последващата им доставка за Украйна.

Преди в края на миналата година парламентът да гласува оказване на военна помощ на Украйна, през май депутатите позволиха на български военни заводи да ремонтират оръжие и техника на нападнатата от Русия в страна. До реални действия в тази посока така и не се стигна, като според вече бившият посланик на Украйна в България Виталий Москаленко, причината е недостатъчният капацитет на българските заводи и дългите срокове за изпълнение на подобни поръчки.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Хм
    хм
    2 -3
    18:24, 7 апр 2023
    Тия пък орки как си въобразяват че могат да издават заповеди в България
    • Ва
      Васко
      3 -1
      09:45, 8 апр 2023
      Могат, щото имат Кинжалчета, дето могат да паднат върху ремонтния завод.
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини