Нова среща във формат "Рамщайн" за доставки на оръжия на Украйна

Украинският министър на отбраната Олексий Резников съобщи вчера за нова среща в т.нар. формат от Рамщайн, свързана с доставките на оръжия на страната му, предаде ДПА.

Срещата ще се състои още утре (днес, 15 март - бел. ред.), съобщи той във "Фейсбук", след като се срещна с нидерландската си колежка Кайса Олонгрен в пристанищния град Одеса в Южна Украйна. Олонгрен даде надежди за доставка на два кораба клас Алкмаар до 2025 г. Тя каза също, че Нидерландия ще се погрижи за обучението на моряците.

Във връзка с подобно съобщение от Белгия и вече доставените кораби от Великобритания Резников писа за сформирането на "коалиция на корабите".

Вчера голям украински производител на оръжия обяви, че е започнал да произвежда 125-милиметрови снаряди за танкове от съветско време на фона на усилията на Киев да заздрави способностите на бронираните си части за контраофанзива срещу нахлуващите руски сили.

Боеприпасите се произвеждат извън Украйна със съдействието на неназована страна от НАТО, съобщи държавната компания "Укроборонпром". "Първата партида от 125-милиметрови снаряди за танкове Т-64, Т-72 и Т-80, които украинските сили за сигурност и отбрана използват, за да поразяват нашествениците, вече беше доставена", заяви компанията в "Телеграм".

Стремежът на Украйна да произвежда собствени боеприпаси идва на фона на недостига, който много от нейните западни съюзници започнаха да усещат в собствените си ограничени запаси, след като доставяха боеприпаси на Украйна в продължение на повече от година, посочва Ройтерс.

"Укроборонпром" каза, че това е вторият тип боеприпаси, който е започнала да произвежда в сътрудничество със страна от НАТО. През февруари компанията обяви началото на съвместно производство на 120-милиметрови минометни снаряди, пак с неназован партньор от НАТО.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини