Ученици от Турция гостуват в Брезник по линия на програмата „Еразъм плюс“

Двадесет и четирима ученици от пети и шести клас в едно от училищата в турския град Испарта са на посещение в Брезник по програма „Еразъм плюс“. Това съобщи за БТА директорът на Средно училище „Васил Левски“ в града Лина Симеонова. Заедно с тях са и шестима техни преподаватели и ръководители.

Децата са пристигнали в неделя вечер и ще останат у нас пет дни. Вчера те са били за първи път в училището в Брезник, където са участвали в открит урок по грънчарство. Имали са и разговор-беседа посветен на агресията в училищна среда и начините за предотвратяването ѝ.

Домакините са посрещнали гостите с музикална изненада. Те са изпълнили пет песни, една от които е била на турски език.

Днес учениците от Испарта ще посетят няколко часа по информационни технологии и компютърно моделиране в брезнишката гимназия. В голямото междучасие и четвърти час заедно с българските им приятели ще се учат взаимно на фолклорни танци в двора на училището.

В четвъртък и петък гостите ще посетят 51-во Средно училище „Елисавета Багряна“ в София, където отново ще наблюдават урок по информационни технологии в единадесети и дванадесети клас. След него те ще разгледат забележителностите на столицата. Посещението ще бъде допълнено и от традиционен български обяд.

Учениците от Турция са изявили желание да подготвят изненада на домакините си и ще организират музикална вечер в тяхна чест. В началото на септември предстои възпитаници на училището в Брезник и техни преподаватели да върнат жеста с гостуване в Испарта.

Симеонова допълни, че в момента брезнишката гимназия кандидатства по програмата „Еразъм плюс“, но все още не е ясно дали е сред одобрените. Очаква се това да се разбере в началото или средата на месец май. Ако бъде сред избраните, училището в Брезник е планирало да осъществи две учебни посещения на разменни начала в Испания и Португалия още тази година.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини