Община Перник иска да поеме по-висок дългосрочен дълг

Намерение за увеличаване на дългосрочен общински дълг обяви община Перник. Средствата са необходими за  реализиране на проект за обновяване на сградата на Двореца на културата. Парите ще се осигурят с помощта на Дружество по Закона за задълженията и договорите (ДЗЗД) „Фонд за устойчиви градове“.

През 2020 г. община Перник е заявила намерение за поемане на общински дълг до 1 500 000 лв. за обновяване на емблематичното за града здание.  Искането за  допълнителен дълг е обусловено от повишаващите се цени за изпълнение на дейностите, обясняват от общината. Стойността на допълнителното задължение е до 1 662 630 лв. Парите ще се използват за строително-монтажни работи.

Дългът ще бъде обезпечен със залог на настоящи и бъдещи приходи, постъпващи по бюджетната сметка на Община Перник и финансово обезпечение, учредено по реда на Закона за задълженията и договорите.

Дворецът на културата е открит преди 66 години. Сградата е издигната по проект на арх. Александър Дубовик от най-добрите български майстори в продължение на три години и половина. Тя заема площ 4 250 кв. м.

Колонадата е направена от врачански камък, корнизите и рамките на останалата част са от русенски, бесарбовски камък, други са от гранит, а богатата декорация е от жабленски камък. Тук се помещават Художествена галерия „Перник“, Общински драматичен театър „Боян Дановски“ и Регионална Библиотека „Светослав Минков“, както и общинските оркестри.

Реновацията се реализира по проект, финансиран чрез комбинирана подкрепа от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020г. Предвижда се да се направи основен ремонт на сградата и се приложат мерки за енергийна ефективност. Ще бъдат закупени оборудване и обзавеждане, с които да се постигнат нормите за топлинен комфорт и целогодишно използване на всички помещения. Ще се осигури достъпна среда и за хората с увреждания.

Главната цел на проекта е подобряване условията за работа на функциониращите тук културни институции, както и осигуряване на подходяща инфраструктура за по-богат културен живот на жителите и гостите на Перник.

Наскоро община Перник обяви намерение да изтегли инвестиционен кредит в размер на 5 655 400 лв. за  рехабилитация на ул. „Благой Гебрев“ и облагородяване на централния градски парк.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини