Трагедията със самоубилото се дете в Полша: заради медиите?

Преди близо три години 13-годишно момче става жертва на сексуално посегателство. Извършителят е служител на държавната администрация. Преди броени дни тийнейджърът се самоубива, след като полски медии притоплят случая.

Некрологът, публикуван през миналата седмица в Туитър, на пръв поглед не изглежда необичаен. "На 17 февруари синът ми Миколай Филикс почина. Мики щеше да навърши 16 години на 8 март", пише в социалните мрежи Магдалена Филикс. Тя е депутатка от опозиционната партия "Гражданска платформа" в полския парламент. В Полша новината за смъртта на момчето дойде като гръм от ясно небе. За всички онези, които внимателно наблюдават политическата сцена в страната, веднага стана ясно, че полските медии, контролирани от държавата, вероятно носят частична вина за смъртта на момчето.

Каква е предисторията?

През септември 2020 година служител на държавната администрация в Западнопоморското войводство е арестуван. Прокуратурата му повдига обвинение за сексуално посегателство срещу тогава 13-годишния Миколай. Извършителят е обвинен и, че е дрогирал 16-годишно момиче. През декември 2021 служителят е осъден на четири години и десет месеца затвор. Делото се гледа при затворени врати и имената на жертвите не се обявяват публично, за да се предпазят непълнолетните лица. По това време всички страни се придържат към конфиденциалността.

Случаят щеше отдавна да бъде забравен, ако майката на момчето не беше добре познато лице на опозиционна партия. Магдалена Филикс е сред създателите на Комитета за защита на демокрацията, основан след като "Право и справедливост" властта поема. 45-годишната икономистка се застъпва за преследвани съдии в Полша, участва в протести срещу строгите правила за извършване на аборти и организира забележителни социални кампании.

Как държавното радио притопли случая

Политическите спорове преди предстоящите парламентарни избори в Полша тази есен явно доведоха до падане на всички задръжки. През декември 2022 контролираното от държавата радио "Шчечин" връща случая на дневен ред, за да навреди на опозиционната партия, която доминира в Западнопоморското войводство.

Директорът на радиото Томаш Дуклановски съобщава за престъплението като извънредна новина, въпреки че присъдата по него е произнесена преди година. Проправителственият журналист говори за "скандал с посегателства над деца в държавната администрация" и за опит историята да бъде скрита от обществеността. Умело използва и факта, че както извършителят, така и областният управител на войводството са членове на партията на Филикс.

Към клеветническата кампания се присъединяват и други медии, верни на властта. Десни политици също подкрепят наратива. Недоброжелателните коментари по адрес на Филикс и семейството ѝ се разпространяват и онлайн.

Най-лошото е, че медиите съобщават информацията така, че жертвата лесно може да бъде идентифицирана. Главният редактор на Радио "Шчечин" Дуклановски съобщава, че става дума за "детето на добре познат парламентарист". Онлайн биват публикувани и снимки на Магдалена Филикс, съобщава вестник "Република". Разобличен, синът ѝ посяга на живота си.

Публикациите предизвикват вълна от критики. Полският съвет за медиите отправя обвинения в нарушение на етичните принципи. Ако медийният репортаж дава възможност "да се открият личните данни на малтретираните деца в рамките на 15 секунди", то работата на журналиста е "лоша, неетична и недостойна", заяви ръководителят на Държавната комисия за преследване на насилието над деца Блазей Кмиечик.

"Искаха да ме оклеветят и да причинят страдания на майката. Вместо това предизвикаха смъртта на едно дете", коментира областният управител на Западнопоморското войводство Олгиерд Геблович пред полския вестник "Газета Виборча". Медийната атака е насочена именно срещу него.

Самоубийството на момчето предизвика вълна от гняв и солидарност с майката. "Ще държим "Право и справедливост" отговорни за всяка каша, всяка несправедливост, всяка трагедия. Обещавам ви", написа лидерът на опозицията Доналд Туск в Туитър. В деня на погребението на момчето Туск пише и това: че Миколай е подтикнат да се самоубие именно от медиите.

"Такива хора не бива да са журналисти"

Католическият публицист Томаш Терликовски пита: "Кога ще бъде уволнен директорът на радио "Шчечин"? Не питам дали той трябва да остане, защото това е ясно от морална гледна точка. Питам колко дълго ще чакате?". Авторът от "Газета Виборч"” Бартош Виелински предупреждава: "Думите убиват". Според него хората, които постъпват по този начин "не са журналисти, а представители на пропагандната машина".

От Асоциацията за независима журналистика "Журналистическо общество" казват: "Първият принцип на журналиста е грижата за хората, за които пише. Всеки, който не работи според този принцип, не трябва да упражнява професията".

Въпреки многобройните апели за оставката на Дуклановски, радио "Шчечин" до момента не е коментирало обвиненията и не е предприело действия срещу журналиста. Прокуратурата вече е започнала процедура - обичайна за случаите на самоубийство.

Източник: Дойче веле

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини