Започна изплащането на възстановените пенсии за инвалидност

Националният осигурителен институт (НОИ) вече изплати дължимите суми на около 1000 души с възстановени пенсии за инвалидност, наследствени пенсии и/или добавки за чужда помощ по експертни решения с изтекъл срок и със забавяне в медицинската експертиза за преосвидетелстване на лицата, съобщиха от ведомството.

Това плащане бе извършено по списъци, предоставени на НОИ от Министерството на здравеопазването през февруари. Тези списъци съдържат данни за лицата, които са подали заявление-декларация за преосвидетелстване не по-късно от три месеца преди изтичане на срока на експертните им решения, но в тримесечен срок от датата на заявлението ТЕЛК не се е произнесъл за вида и степента на увреждане/степента на трайно намалената работоспособност.

И занапред списъците ще постъпват периодично от здравното министерство и след технологичната им обработка поетапно ще се извършват извънредни плащания, уточняват от НОИ.

Преди няколко дни от НОИ съобщиха, че планират до 15 март да изплатят дължимите суми на общо 962 души с подлежащи на възстановяване пенсии за инвалидност по експертни решения с изтекъл срок.

Служебното възобновяване бе регламентирано в Закона за изменение и допълнение на Закона за хората с увреждания, в сила от 29 януари 2023 година.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини