Взрив на летище Мачулищи в Беларус повреди руски АУАКС и това може да е спряло руска атака

Взрив на летище Мачулищи в Беларус доведе до повреда на самолета AWACS A-50U на руските въздушно-космически сили. Самолетът е използван като "далечно око" за управление и насочване на изтребители. Заради инцидента Руската федерация може да е отложила днешната масирана ракетна атака срещу Украйна.

Тези изводи сподели полковникът от запаса и военен експерт Роман Свитан в ефира на киевския телевизионен канал. По думите му AWACS A-50U е самолет на базата на Ил-76 с радар с обсег 600 километра и команден пункт вътре. Създаден е за радарно откриване на разстояние, може да управлява изтребители, да ги насочва към цели, да контролира въздушното пространство и да открива украински ракети и самолети.

"Следователно дори унищожаването на един самолет може би доведе до прекъсване на днешната атака. Само шахедите дойдоха и не видяхме ракети. Тъй като маршрутите на ракетите се определят от тези самолети. Този самолет е лесен за унищожаване. Остават още 8 такива самолета", добави Свитан.

Но според говорителя на ВВС на Въоръжените сили на Украйна Юрий Игнат атаката срещу руския разузнавателен самолет А-50 на летище Мачулищи край Минск няма да повлияе на способността на руснаците да нанасят ракетни и безпилотни удари по Украйна. 

Русия има още 8 такива самолета на въоръжение, повече от половината от които са модернизирани версии, отбелязва също той. Следователно въздушните атаки срещу Украйна няма да спрат.

"Но, разбира се, това е добра новина за Украйна, какво да говорим. Този самолет е постоянно във въздуха, провежда радарно разузнаване, сканира територията, когато нашите системи за противовъздушна отбрана работят, открива местоположението им, проследява излитането, кацането и посоката на движение на нашите самолети", каза Игнат.

Експлозията на летище Мачулищи

Инцидентът е станал на 26 февруари сутринта. В близост до обекта веднага се появиха множество военни и постове на КАТ, които проверяваха всички минаващи коли. Първоначално беше съобщено за щети на руски военнотранспортен самолет и снегопочистваща техника.

По-късно стана известно, че ударът е бил насочен срещу АУАКС А-50У на руските ВКС с регистрационен номер RF-5060. Последният полет на самолет е бил до Беларус на 24 февруари, на годишнината от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

Мониторинговата група "Беларуски гаюн" съобщи, че експлозията е организирана от беларуски партизани. За удара са използвали два дрона. Пултовете за управление на дронове са намерени от силите за сигурност на Лукашенко.

Ръководителят на инициативата BYPOL Александър Азаров потвърди информацията на наблюдателите. Според него партизаните, организирали атентата, са напуснали Беларус.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини