Първа голяма въздушна атака по Украйна за втората година от инвазията

Руските сили проведоха въздушни удари по украинската столица Киев и други градове в ранните часове на понеделник, като това беше първата голяма въздушна атака с дронове-камикадзе и ракети по Украйна, след като пред дни пълномащабното нахлуване на Москва в нейната южна  съседка навлезе във втората си година. Президентът Володимир Зеленски уволни командващия на операцията в Донбас, където продължават ожесточените боеве.

Въздушна тревога е била обявена в няколко области, сред тях Черниговска, Киевска, Полтавска, частично – в Харковска, Днепропетровска, Кировоградска, Житомирска.

"За една нощ, от 11:00 часа вечерта до тази сутрин, руските нашественици използваха 14 безпилотни летателни апарати Shaheed на територията на Украйна... 11 от тези дронове са свалени от украинската противовъздушна защита", се посочва в изявление на генералния щаб на армията на Украйна.

Серхий Попко, ръководител на градската военна администрация на Киев, заяви в пост на канала "Телеграм", че са свалени 9 безпилотни летателни апарата (дронове) във въздушното пространство около Киев".

В западния украински град Хмелницки са били убити двама спасители - 21-годишният Владислав Дворжак и 31-годишният Сергей Севрук. Това съобщи министърът на вътрешните работи Игор Клименко на страницата си във Фейсбук. Те са участвали в тази нощ е ликвидирането на последствията от нападение на руски БПЛА. "И тогава врагът отново стреля. Умишлено по нашите герои без оръжие. Двама бяха убити. Още трима спасители бяха ранени. Сега лекарите им оказват цялата необходима помощ", написа шефът на МВР.

Южните градове Херсон и Запорижие също съобщават за въздушни атаки, но не беше ясно веднага дали те се провеждат с помощта на дронове, ракети или артилерия на далечни разстояния. Длъжностните лица заявиха, че един човек е убит, а двама са ранени от нападенията срещу Херсон.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини