Нови изненадващи ползи от кафето

Според скорошно проучване, публикувано в списание Nutrients от Университета в Коимбра, кофеинът, полифенолите и други естествени съединения в кафето могат да играят роля в намаляването на тежестта на неалкохолната мастна чернодробна болест (NAFLD) при индивиди с наднормено тегло с тип 2 диабет (T2D).

NAFLD обхваща набор от чернодробни състояния, причинени от натрупването на мазнини в черния дроб. Това може да доведе до чернодробна фиброза, която може да прогресира до цироза (чернодробен белег) и дори рак на черния дроб. За разлика от други чернодробни заболявания, NAFLD често се причинява от заседнал начин на живот и диета с високо съдържание на калории, а не от консумация на алкохол.

Участниците в проучването с по-висок прием на кафе имат по-здрав черен дроб. Субектите с по-високи нива на кофеин са по-малко склонни да имат чернодробна фиброза, докато по-високите нива на некофеинови компоненти на кафето са значително свързани с намалени резултати на индекса на мастния черен дроб. Проучването предполага, че при пациенти с наднормено тегло T2D, по-високият прием на кафе е свързан с по-малко тежък NAFLD1.

Изследователите са анкетирали 156 участници на средна възраст с гранично затлъстяване относно приема на кафе, от които 98 субекта имали T2D, и предоставили 24-часова проби от урина. Тя е използвана за измерване на кофеинови и некофеинови метаболити – естествените продукти на тялото при разграждането на кафето. Тази методология следва скорошна промяна към анализиране на урината, а не на самооценена консумация, за по-дефинирани, количествени данни за приема на кафе.

Приемът на кофеин е свързан с намалена чернодробна фиброза при NAFLD и други хронични чернодробни заболявания. Предполага се, че други компоненти на кафето, включително полифенолите, намаляват оксидативния стрес в черния дроб, като от своя страна намаляват риска от фиброза, както и подобряват глюкозната хомеостаза както при здрави, така и при хора с наднормено тегло. Всички тези фактори могат също да облекчат тежестта на T2D.

Aвторът на изследването, д-р Джон Грифит Джоунс, старши изследовател в Центъра за невронауки и клетъчна биология към Университета в Коимбра, Португалия, коментира: „Поради промените в съвременната диета и начин на живот, има увеличение на нивата на затлъстяване и честота както на T2D, така и на NAFLD, които в крайна сметка могат да се развият в по-тежки и необратими състояния, натоварващи системите на здравеопазване. Нашето изследване е първото, което наблюдава, че по-високите кумулативни количества както кофеинови, така и некофеинови метаболити в урината са свързани с намалена тежест на NAFLD при хора с наднормено тегло и T2D.

“Increased Intake of Both Caffeine and Non-Caffeine Coffee Components Is Associated with Reduced NAFLD Severity in Subjects with Type 2 Diabetes” by Margarida Coelho, Rita S. Patarrão, Inês Sousa-Lima, Rogério T. Ribeiro, Maria João Meneses, Rita Andrade, Vera M. Mendes, Bruno Manadas, João Filipe Raposo, M. Paula Macedo and John G. Jones, 20 December 2022, NutrientsDOI: 10.3390/nu15010004

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини