Парламентът отпусна държавна пенсия за Иво Папазов-Ибряма

Със 195 гласа "за" и 1 "против" Народното събрание отпусна пожизнена почетна пенсия в размер на 700 лв. на кларинетиста Иво Папазов - Ибряма. Тя се дава за особени заслуги към държавата и нацията и изключителни постижения и принос в областта на културата.

В мотивите към проекторешението се посочва, че Ибрям Хапазов, както е истинското му име, е роден на 16 февруари 1952 г. в Кърджали. В семейство на потомствени музиканти от Дедеагач - зурнаджии и кларинетисти от ромско-турски произход. Казват, че баща му е първият кларинетист на Тракия, а дядо му Мехмед - майстор на зурната. Започва да свири още като дете - първо на акордеон, а после на кларинет, а през 1978 г., когато е само на 22 години, става популярен с оркестър "Тракия". По време на т. нар. възродителен процес е съден и пратен в трудов лагер заради произхода си.

Папазов се сближава с големия джаз музикант Милчо Левиев, с когото свирят заедно. Той го свързва с известния американски продуцент Джо Бойд, който работи с велики музиканти като "Пинк Флойд". Той идва в България за да го чуе и това отваря вратите на кларинетиста към световната сцена.



 

В края на 80-те години издава с британската компания Hannibal Records два албума със смесица от джаз, тракийска народна, циганска и турска музика, а през 2005 г. печели наградата World Music Audience Award нa британското радио BBC Radio 3 с албума Fairground.

Мнозина музиканти, популярни в годините на социализма, останаха без пенсии заради това, че не са били осигурявани по време на концертната си дейност.

На фестивала WOMEX 2022 Artist Awardв Лисабон, Португалия Ибряма беше удостоен с голямата награда за изключителни постижения в музиката. Призът се връчва от 1999 г., а Папазов беше отличен заради неподражаемия си стил - в музиката му турски, гръцки, балкански и ромски ритми се преплитат с елементи от джаза и рока.

Дневник.бг

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини