Тежко въоръжена полиция пред лагер на поддръжници на Болсонаро

Бразилски полицаи се събраха пред лагер на поддръжници на бившия президент Жаир Болсонаро, разположен пред генералния щаб на въоръжените сили в столицата Бразилия, съобщава Ройтерс.

Полицаите са тежко въоръжени. Много от тях са на коне. В лагера много от привържениците на Болсонаро са наметнати със зелено-жълтите бразилски знамена. Някои от протестиращите  коленичиха пред полицията и започнаха да се молят.

Десетки хиляди протестиращи против резултатите от изборите за президент нахлуха вчера сградите на Върховния съд, Конгреса и президентския дворец на Бразилия, извършвайки най-тежкото посегателство срещу бразилските институции от възстановяването на демокрацията преди четири десетилетия.

Лявото испанско правителство днес осъди вчерашните нападения, като ги определи като "тръмпистки", съобщава Франс прес, като цитира външния министър Хосе Мануел Албарес по радио "Кадена сер". "Моделът на действие на болсонаристите е практически идентичен" с този на поддръжниците на Доналд Тръмп на 6 януари 2021 г.", подчерта испанският министър.

А премиерът на Испания, социалистът Педро Санчес подчерта днес в реч пред годишната конференция на испанските посланици, провеждаща се в Мадрид, че събитията в Бразилия "напомнят, че възраждането на екстремистки движения, готови да свалят всичко, е най-голямата заплаха за демокрацията, мира и просперитета в света". Той вече изрази снощи в "Туитър" подкрепата си за левия президент на Бразилия Лула да Силва и за "свободните и демократично избрани институции на страната".

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини