Неподозирани мащаби на незаконно строителство. Арх. Комитова даде скадален пример

Проблемът с незаконното строителство е, че то не може да бъде въведено в експлоатация. То е построено, строителството е платено, може да функционира, но няма акт 16, т.е. не може да се ползва за това, за което е предназначено. Това поясни бившият регионален министър Виолета Комитова от служебното правителство на Стефан Янев, която присъстваше на днешната пресконференция на служебния министър арх. Шишков и неговия екип в МРРБ, на която бяха обобщени случаите на изразходвани публични средства за незаконно строителство на държавни обекти.

Комитова присъстваше на пресконференцията като депутат от 48-ото Народно събрание от "Български възход".

Във всички министерства има такива обекти. Обектите не са на една партия, те са на българския народ, те трябва да получат някакъв статут, за да бъдат ползвани от този народ, с парите на който са построени. Това няма да стане в един миг, те няма автоматично да получат статут на търпимост, каза Комитова.

Арх. Комитова даде скандален пример, който илюстрира термина "незаконно строителство", който по думите ѝ съществува само у нас и е български феномен, неразбираем в останалите страни. Тя посочи незаконното строителство на пречиствателна станция в Сливен, което е завършено през 2009 година и оттогава не е въведено в експлоатация и не е предадено на ВиК. Пречиствателната станция е изградена, в нея стоят съоръжения за 30 милиона лв., отделно СМР. Парите са дадени, станцията не я ползваме да пречиства водата, да подобри качеството на хората в Сливен, и МРРБ плаща 300 хиляди за охрана всяка година.

Никой не знае колко такива обекти има в страната. Те вероятно са скандално много, по думите на Комитова.

Нейните думи идват в подкрепа на исканото от регионалния министър законово решение за обявяване на незаконното строителство за търпимо след проверки.

Държавата е сключила договори за над 1 млрд. лв. за незаконно строителство на инфраструктурни обекти, стана ясно на пресконференцията.

"Това е само констатираното до този момент незаконно строителство, като то може и да набъбне. Абсолютно е възможно след местните избори тази вълна от незаконно строителство, която констатираме в държавната администрация, едни бъдещи кметове да я намерят и в местната администрация", посочи арх. Шишков.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини