Пригожин обяви, че "Вагнер" сама завзема Соледар по време на руското примирие

Частната военна компания "Вагнер" сама атакува украинския град Соледар и е "близо" до завземането му. Тези думи на създателя на "Вагнер" Евгений Пригожин бяха разпространени от неговата компания "Конкорд" в отговор на въпрос към него от руска медия.

Каналът "Кепка Пригожина" в "Телеграм", свързан с групата, публикува коментар на Пригожин в отговор на въпрос от изданието Russia News за информация, че градът недалеч от Бахмут е превзет. "Нееднократно съм молил и отново моля уважаемите военни кореспонденти да не дават преждевременна информация."

"Да, бойците на ЧВК "Вагнер" и единствено бойците на ЧВК "Вагнер" са близо до завземането на Соледар. Но всяка преждевременна информация вреди на настъплението", е отговорът на Пригожин, публикуван и в профила на "Конкорд" във "ВКонтакте". Пригожин вероятно има предвид информацията, появила се след публикации на провоенния канал WarGonzo в "Телеграм".

Това стана по-малко от два часа след като Русия обяви, че влиза в сила едностранно примирие, считано от обед. Часът бе по московско време, а в Киев бе 11, но дори час по-късно Украйна не обяви прекратяване на огъня.

Вчера "Уолстрийт джърнъл" писа, че Русия се отказва засега от продължаващата с месеци офанзива срещу Бахмут, но и че сили биват пренасочвани към Соледар. Този град се намира на 20 км североизточно от Бахмут, в Донецка област, и също като Бахмут остава под украински контрол в хода на войната.

Кореспондентът на "Ел Паис" от Москва пише, че руската армия е започнала днес нападението, но използва ЧВК "Вагнер", и то тъкмо в началото на примирието. Руски медии отбелязват и че бойците са достигнали центъра на града малко преди да влезе в сила прекратяването на огъня.

Русия твърди, че спазва примирието

Преди малко руското министерство на отбраната потвърди, че се придържа към предложеното от президента Владимир Путин прекратяване на огъня, а руски представители обвиняват Украйна, че продължава обстрела по контролирана от сили на Москва територия. "Вагнер" обаче не е заявявала, че приема.

Два часа преди това обаче имаше ново нападение срещу Херсон, в който украинските сили се върнаха в средата на ноември, след отстъплението на Русия. Не се съобщава колко са жертвите и ранените, но аварийните служби потвърдиха, че има такива.

Според "Франс прес" изстрели са се чували в Бахмут и час след началото на примирието. Агенцията цитира свои журналисти на терен. "Изстрелите можеха да се чуят както от едната, така и от другата страна на фронта, след началото на прекратяването на огъня в 11 ч. местно време, в този район с унищожени и опустели улици, макар интензивността им да е по-малка, сравнена с предходните дни", според тази информация.

Украйна се усъмни в примирието и отхвърли предложението на Путин. Под въпрос го постави и Западът, като се чуха оценки, че то е само глътка въздух за прегрупиране и опит да се удари по репутацията на Украйна. На последното мнение е и базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW).

Днес украинските представители са по-предпазливи в коментарите си за примирието, но държавната агенция УНИАН язвително обърна внимание, че в съобщението на сайта на Кремъл с дата 5 януари 2023 г. Путин нарежда режим на прекратяване на огъня "по цялата линия на бойно съприкосновение на страните в Украйна". "Путин официално призна, че Донецк и Луганск са Украйна", е заглавието на материала.

В Киев междувременно прозвучаха сирените за въздушна тревога по-малко от час след влизането в сила на примирието след вдигането на няколко бойни самолета, както и на дронове, от територията на Беларус. Обикновено сирените се активират при риск от предстояща въздушна атака, но тревогата най-често се оказва фалшива, тъй като руските самолети извършват предимно тренировъчни или разузнавателни полети.

По-рано в Беларус пристигна влак с руски военни и оборудване, ден след като Минск, най-верният към момента съюзник на Москва, обяви, че очаква доставки на бойна техника и оръжия.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини