Щурмуваха сградите на бразилския Конгрес, Върховен съд и президентския дворец

Привърженици на крайнодесния бивш президент Жаир Болсонаро нахлуха в сградите на бразилския Национален конгрес, Върховния федерален съд и президентския дворец "Планалто", съобщиха световните агенции.

Подобно на щурма на американския Капитолий на 6 януари 2021 г. няколко хиляди привърженици на Болсонаро нахлуха в трите сгради само седмица след встъпването в длъжност на новия бразилски президент от левицата Луиз Инасио Лула да Силва.

Демонстрантите успяха да пробият кордоните за сигурност, влязоха в сградите, чупейки прозорците им и започнаха да извършват вандалски актове вътре.

Кадри на телевизия "Глобо нюз" показват как тълпи от привърженици на Болсонаро, много от тях с бразилски знамена, щурмуват сградата на Конгреса и чупят мебелировката вътре. Местни медии съобщават, че броят на демонстрантите е около 3000 души.

Малочислената охрана на опразнените в неделния ден административни сгради не успя да окаже ефективен отпор на щурмуващите тълпи. Много от привържениците на Болсонаро оспорват изборната победа на Лула да Силва на втория тур на президентските избори на 30 октомври.

Самият Лула да Силва в момента се намира извън столицата - в град Сао Пауло, където замина на посещение за уикенда.

В социалните мрежи могат да се видят видеоклипове, показващи повредени офиси на парламентаристи или демонстранти, стоящи върху седалките в заседателната зала на Сената.

Щетите изглеждат значителни в тези сгради, които са произведения на съвременната архитектура и са пълни с произведения на изкуството, посачва АФП.

Районът близо до площада на трите власти, където се срещат президентският дворец Планалто, Върховният съд и Конгресът, беше отцепен от властите, но привържениците на Болсонаро успяха да пробият кордоните за сигурност.

Полицията, която изглеждаше напълно неподготвена, се опита напразно да ги отблъсне със сълзотворен газ.

Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва разпореди на федералните сили за сигурност да предприемат действия за справяне с безредиците в столицата Бразилия, предаде Ройтерс. 

Лула нарече демонстрантите "фашисти" и "фанатици" и обеща да бъдат наказани "с цялата строгост на закона". Така наречената федерална интервенция в Бразилия ще продължи до 31 януари, добави той в реч, излъчена на живо в профилите му в социалните мрежи.

"Ние ще ги намерим и всички ще бъдат наказани", каза по адрес на болсонаристите, отговорни за безредиците, Лула, който встъпи в длъжност само преди седмица. "Демокрацията гарантира свобода на словото, но изисква също така уважение към институциите", добави президентът, който се намира в Араракуара в щата Сао Пауло, предаде Франс прес.

"Това, което направиха тези вандали, тези фанатични фашисти,... е без прецедент в историята на нашата страна. Тези, които финансираха (протестите), ще платят за безотговорните и антидемократични действия", закани се той.

Обявената от Лула федерална интервенция означава, че държавата поема командването на силите за сигурност, които обичайно са под контрола на местните власти. Начело на тях застава Рикардо Гарсия Капели, който бе назначен от Лула и ще работи под прякото подчинение на президента.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини