Бъдете модерни, бъдете асексуални!

Все повече хора са готови да признаят, че сексът не им е интересен и преди мисълта за него имат много други приоритети и удоволствия, които биха искали да изпитат, твърди изследване, публикувано в Psychology Today. 

Асексуалността не трябва да се бърка с целомъдрието, импотентността и дори с "добрата стара сдържаност". Монасите и монахините дават обет за безбрачие, но на тях им се налага да потискат или сублимират своето желание. Политиците често заклеймяват прекомерната сексуална привързаност, но това съвсем не означава, че не практикуват секса.

Успехът на виаграта и другите медикаменти, стимулиращи сексуалната функция при мъжете, даде основание на много специалисти да предполагат, че голяма част от проблема е в наличието на желание, но липсата на способност. 

Това обаче, ако изобщо е вярно, само донякъде може да обясни нарастващия брой хора, за които дори темата секс не е интересна.

Така например в някои страни се увеличава броят на жените, които твърдят, че не искат да правят секс преди сватбата – твърдение, което трудно се вписва в общия стил на живот в днешното развито общество.

Съществува и друга категория хора, които "са доволни от своята асексуалност". По най-различни причини - ниско либидо, гнусливост, чувство за отчужденост, много хора заявяват, че не изпитват желание да се занимават със секс. Дори съществува предположение, че асексуалността е приблизително толкова разпространена, колкото и хомосексуалността, твърдят авторите на изследването.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини