5 дни ще е междусрочната ваканция за учениците

За първи път през 2023 година междусрочната ваканция за учениците ще бъде не един, а пет дни - от 1 до 5 февруари включително, съобщават от МОН.

От образователното министерство припомнят утвърдените дати ваканциите, матурите и Националното външно оценяване (НВО) през 2023 г.

Всички ученици от I до XI клас ще имат пролетна ваканция от 8 до 17 април, а зрелостниците ще почиват по-малко - от 12 до 17 април. Във ваканцията са включени и почивните дни за Великден.

Вторият учебен срок започва на 6 февруари. За дванадесетокласниците той завършва на 16 май.

За децата от I до III клас учебната година приключва на 31 май. Учениците от IV до VI клас ще учат до 15 юни, а в спортните училища - до 30 юни.

Учениците от VII до XI клас завършват годината също на 30 юни, като в периода от 1 юли до 30 август паралелките за професионално или дуално обучение имат допълнителни две или четири седмици за производствена практика.

Държавният зрелостен изпит по български език и литература за завършилите дванадесети клас ще бъде на 19 май, а на 23 май ще са втората задължителна матура и държавният изпит за придобиване на професионална квалификация.

Националното външно оценяване по български език и литература за четвъртокласниците е на 29 май, а по математика - на 30 май.

На 13 юни е националното външно оценяване по български език и литература в края на VII и X клас, а на 16 юни е оценяването по математика. На 17 юни е оценяването по чужд език, а на 19 е измерването на дигиталните компетентности.

Дните за матурите 19 и 23 май са неучебни, както и тези, в които ще има НВО - 13 и 16 юни. 25 май също е определен за неучебен, но е присъствен ден за училищни, просветни и културни дейности.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини