Създадоха ваксина срещу пушенето

Скоро пушачите ще могат да се ваксинират срещу вредния си навик, съобщи в. "Дейли телеграф", цитиран от БТА.

Ваксината се инжектира и действа като създава антитела. Те се свързват с молекулите на никотина от тютюна и им пречат да навлязат от кръвта в мозъка. Известно е, че там никотинът създава усещане за удоволствие, към което се привиква.

Изпитанията с продукта Nic VAX, разработен от фармацевтичната компания "Наби фармасютикълс" и "ГлаксоСмитКлайн", показаха, че ваксината намалява наполовина броя на онези, които отново започват да пушат, след като са направили опит да се откажат от цигарите. Джийн Стивън от "ГлаксоСмитКлайн" заяви, че ако ваксината бъде одобрена, ще е ново решение за милиони пушачи, които искат трайно да спрат да пушат.

Според данни на Американската асоциация за борба с белодробните заболявания 90% от пушачите, които се опитват да спрат вредния навик, до една година пропушват отново.

"ГлаксоСмитКлайн" е сключила споразумение с американската компания "Наби байофармасютикълс", съгласно което ще й изплати авансово 24 милиона британски лири и още 296 милиона лири в бъдеще, за да доразработи и пусне в продажба първата ваксина срещу тютюнопушене в света.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини