Путин търси на кого да стовари отговорността за провалите в Украйна, според британското разузнаване

Президентът на Руската федерация Владимир Путин проведе режисирана среща с руските генерали, за да снеме персоналната отговорност за провалите във войната срещу Украйна. Това съобщи британското министерство на отбраната в Туитър, като се позовава на данни на разузнаването.

Путин посети щаба на т. нар. "специална военна операция" и се срещна с високопоставени военни, включително началника на Генералния щаб Валери Герасимов и министъра на отбраната Сергей Шойгу, се казва в туита.

"Той поиска предложения относно следващите стъпки на "специалната военна операция". Командирът на руската групировка войски в Украйна генерал Сергей Суровикин беше един от тези, които представиха доклада. На тази режисирана среща Путин възнамеряваше да демонстрира колективна отговорност за "специалната военна операция", се казва в съобщението.

Тази показност вероятно има за цел да освободи Путин от отговорност за военния провал, високата смъртност и нарасналото обществено недоволство от мобилизацията.

Освен това британското разузнаване отбелязва, че телевизионното видео е имало за цел да разсее слуховете в социалните мрежи за отстраняването на Герасимов от длъжност.

Срещата на Путин с генералите

На 16 декември Владимир Путин посети щаба на окупационната армия, която воюва в Украйна. Той също така проведе лични срещи с командирите на руските войски и изслуша доклади за хода на военните действия.

Пресслужбата публикува видео от посещението. На кадрите от видеото се вижда, че Путин се е срещнал с министъра на отбраната Сергей Шойгу и командващия окупационните войски в Украйна Сергей Суровикин и началника на Генералния щаб Валерий Герасимов.

Местоположението на щаба не се разкрива. Липсват и подробности от личните разговори на Путин с членове на командването.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини