Критична ситуация в Киев, 80% от областта е втори ден без ток

Ситуацията с електроснабдяването в района на Киев е критична, като по-малко от половината от нуждите на столицата от електроенергия са задоволени след руските удари, съобщиха местните власти, цитирани от Ройтерс.

Губернаторът на Киевска област Алексий Кулеба каза, че 80% от региона е без електричество за втори ден, след като руски дронове удариха енергийна инфраструктура в понеделник, последната от поредица атаки срещу енергийни съоръжения от октомври насам.

"Ситуацията с доставките на електроенергия остава критична", каза Кулеба в "Телеграм" "Искам да подчертая, че с всеки обстрел от страна на противника сложността и продължителността на ремонтите се увеличават.

Националният електроенергиен оператор "Укренерго" заяви, че може да осигури по-малко от половината от необходимото потребление в столицата Киев. Столичното метро беше спряно за кратко в сутрешния пиков час заради нестабилно електрозахранване.

"Доставките за критичната инфраструктура са приоритет. Очакваме, че днес ще можем да включим оборудване, за да позволим да се повиши сигурността на доставките, да се намали дефицитът на капацитет и да се свържат повече потребители", заявиха от "Укренерго".

При загуба на електричество обикновено се засягат водоснабдяването, отоплението и мобилните телефонни мрежи. Кметът на Киев Виталий Кличко каза, че градът е успял да възстанови водоснабдяването на някои потребители.

Организацията на обединените нации изчисли, че около 50% от енергийната инфраструктура на Украйна е била унищожена, откакто Русия засили атаките си срещу енергийни съоръжения през октомври. Дневните температури в Киев и региона по това време на годината са под нулата.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини