Фотографии на младежи от „Славейков“са победители в конкурса на РИОСВ – Смолян

Венета на първо, Сейрула на второ място, клубът по фотография с успехи веднага след учредяването си

Фотография на водна лилия спечели първото място на Венета Димитрова от 9в клас на СУ „П. Р. Славейков“ във фотоконкурсана РИОСВ – Смолян на тема „Редките и защитени видове около нас“. След оценка от пет членно жури от фотографи, ботаник и експертипо биоразнообразие, две снимки – лилията на Венета и пеперудите на Станислав от град Кюстендил получиха еднакъв брой точки, което ги класира на първо място. На второ място еотличена фотографията на див божур на  Сейрула Лютви от 9а клас на „Славейков“.

И двамата с Венета са членове на новосъздадения клуб по фотография към училището с ръководител Мехмед Реджеб – Мечо. Той е доказан професионалист в тази област с 23-годишен стаж като фоторепортер на вестник „Нов живот“, понастоящем звукорежисьор в БНР – Кърджали, работил като оператор за Канал 1 и Нова телевизия.

Идеята за създаването на клуба по фотография към училище „Славейков“ и привличането на ръководител отвън е на директора Милко Багдасаров. В новата формация с ентусиазъм се включват част от учениците от иновативния технологичен клуб WhiteHat, както и други любители на фотографията. Излизат заедно да снимат сред природата, както е било и за конкурса „Редките и защитени видове около нас“, за който всички от членовете изпращат авторски снимки. Заснемат също събития в града с обществено значение. Амбицията им е да продължат да участват в тематични конкурси, но и да се развиват по-професионално. Да снимат етюди и пейзажи като част от работата си, но да наблегнат повече върху фоторепортерството, защото в региона се отчита глад на добри фоторепортери.

Победителката Венета Димитрова разказва, че за нея фотографията е отдавнашна страст, която в момента има възможност да осъществи. Активна волейболистка, Вени от години се справя с предизвикателствата на комбинирането на сериозната подготовка за учебния процес и наситената с тренировки програма. В момента обаче твърди, че фотографията й носи по-голямо удовлетворение дори от спорта и тя се потапя изцяло в магията й.

Първите награди за младите славейковски фотографи са всъщност от националния конкурс „Фотоприказки“ – Кърджали 2022, където Айрин Минчева от 9а клас печели трето място в категория „Пейзаж и природа“, а на всички участници в клуба на Мехмед Реджеб фотографиите са включени в изложбата в ОДК.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини