Жълт код за опасно време в областта, очаква се снеговалеж

За 28.11.2022 г. от НИМХ-МОСВ е обявен „жълт код“ за 10 области в страната. За областите (Ловеч, Габрово, В. Търново, Търговище, Шумен, Смолян и Кърджали) - валежи от сняг и образуване на „тънка снежна покривка“ и валежи от дъжд с очаквани количества между 20-35 mm за областите ( Бургас, Ямбол и Хасково).

Явления: превалявания от дъжд, а в Западна и Централна България над 400м – примесен със сняг, над 600м – снежна покривка.

Kоличество на валежа: 1-10л./кв.м, в източната половина от страната 10-30л/кв.м. в крайните югоизточни райони до 30-50л/кв.м. Над 600м – 1-5см снежна покривка в Предбалкана и планините до 10-15см (сините изолинии).

Вятър: от север-североизток-изток, 3-6м/с, около и след пладне в източните и планинските райони с пориви 10-15м/с, по Черноморието с пориви 15-20м/с.

Минимални температури: между 0 и 5 градуса.

Максимални температури: между 3 и 8 градуса.

 Утре времето ще се задържи облачно. Валежите в Западна България ще спрат, но в Централна и Източна ще се усилят и на места ще са значителни. В Предбалкана ще вали сняг, значителен в източната част. В Лудогорието и Източните Родопи валежите ще са от дъжд и сняг. Ще духа до умерен, в източните райони до силен североизточен вятър, с който ще продължи да нахлува студен въздух. Към 14 часа температурите ще бъдат между 3° и 8°, в крайните югозападни райони и Черноморието до 10° - 11°.

В планините ще бъде облачно с валежи от сняг. Ще духа умерен до силен вятър от изток-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около минус 1°, на 2000 метра - около минус 5°.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини