Бездомни кучета разпространяват опасната „черна болест” в Кърджали, заразна е за хората

  Бездомни кучета разпространяват опасната „черна болест” в Кърджали, която е заразна и за хората. Болестта е известна като лайишманиоза, като тук се разпространява нейният кожен вариант,характерен за Европа.Според медици при тежко протичане тя може да доведе до смърт.

  В Кърджали досега са регистрирани три бездомни кучета със симптоми на тази болест: пепеляво на цвят,черно и рижаво. Отличават се с оредяла кожа и струпеи по главата.Симптомите много напомнят на краста.

  Животните са много плашливи. Те са трудни за хващане и лечение. Преди време доброволци заловиха черното куче. Дадохме му таблетки против краста, но то не се повлия.Имаме готовност да лекуваме четириногите бездомници, но трябва категорично да се установи наличието на лайишманьоза.Това може да стане само с кръвни изследвания и кожна проба. Това сподели за Кърджали бг вести известния ветеринар  д-р Николай Каснаков. Той подчерта,че кучетата са междинен преносител. Болестта се разпространява от мухичка.

  Разчитаме на доброволци за да спасим кучетата и да предотвратим разпространението на болестта в града,каза още д-р Николай Каснаков.Той посочи,че усилията на общинската фирма, която отговаря за бездомните четериноги до сега не са дали резултат.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини