В световен мащаб всеки 4 от 10 души вярват в магьосничеството

По света вярата във вещиците и магьосничеството варира в широки граници. Повече от 9 на 10 души в Тунис вярват, че хората могат да използват свръхестествени сили, за да причинят вреда, докато в Швеция са по-малко от 1 на 10 души.

В световен мащаб повече от четирима на 10 души вярват в магьосничество, сочи ново проучване.

Въпреки това магьосничеството или концепцията, че хората могат да използват свръхестествени способности, за да причинят вреда, е вярване, което варира драстично между нациите. Само 9% от хората в Швеция вярват в магьосничество, докато повече от 90% от хората в Тунис вярват, че някои хора притежават зли сили, установи проучването.

Вярата в магьосничеството може да е толкова стара, колкото и самото човечество. Най-старото пещерно изкуство в Англия, например, може да бъде "вещерски знаци", гравирани, за да отблъснат злите духове, докато най-старият писмен пример за еврейското име на Бог се намира на 3200-годишна "плоча с проклятия", предназначена да прокълне някого, който нарушил обет. Идеята, че хората могат да прокълнават, присъства в повечето големи световни религии, включително християнството, юдаизма, исляма и индуизма, установи проучване на Pew Research Center от 2021 г.

В новото проучване изследователите са използвали огромен набор от данни, събран в продължение на шест вълни между 2008 и 2017 г. от Pew Research Center. Като цяло на 140 000 души в 95 държави и пет континента са били зададени поредица от въпроси, свързани с вярата им в магията, като например "Вярвате ли в уроки или че определени хора могат да правят проклятия или магии, които причинят лоши неща за някого?"

Едно очевидно ограничение на проучването, че то не е изследвало никого в Индия или Китай, които общо са дом на приблизително 2,8 милиарда души.

Въз основа на извадката на Pew изследователите изчисляват, че най-малко 1 милиард души по света вярват в магьосничество. Жените, градските жители и по-младите хора са по-склонни да вярват в подобни свръхестествени сили. Въпреки това, наличието на повече образование, по-голяма финансова сигурност и живот в по-малко домакинство обикновено съпътстват намалена вяра в магьосничеството. И все пак подобни вярвания се срещат при хора от целия образователен и социално-икономически спектър.

Например хората с "много добро" икономическо положение са само с 6% до 7% по-малко склонни да вярват в магьосничеството, отколкото хората с "много лошо" икономическо положение, според проучването, публикувано на 23 ноември в списание PLOS One.

И не е изненадващо, че религиозните са по-склонни да вярват, че някои хора притежават магически сили.

"Като цяло, религиозните и магьоснически вярвания, и двете съсредоточени върху ключовата роля на свръхестествените сили в живота, вървят ръка за ръка", пишат изследователите.

Хората в страни със слаби институции, ниски нива на социално доверие, по-голям акцент върху конформизма и по-големи пристрастия към хората в "групата" също са по-склонни да вярват в магьосничество.

Това е в съответствие с предишната антропологична работа, изучаваща американски коренни хора в нацията Навахо, известна още като Дине, според новия доклад. Това предишно изследване предполага, че сред хората от Навахо вярата в магьосничеството е служила като инструмент за социален контрол, който помага да се поддържа ред в обществото, когато официалните управленски структури липсват или са слаби, пишат изследователите в проучването.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Fb
    FB
    0 0
    14:03, 24 ное 2022
    Значи има доста прости хора, като цяло.
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини