Представиха две книги на Христина Въчева пред кърджалийска публика

    „Гласът на сърцето“ и „Слово в багри“ – това са заглавията на двете нови книги, които поетесата от Кърджали Христина Въчева представи пред своите съграждани. Събитието се състоя в Актовата зала на Военния клуб и събра любители на писаното слово, приятели, близки, бивши колеги и ученици на авторката.

    И в двете ѝ книги водещата тематика е любовта към родината, към родната Родопа планина, към човека и към живота като цяло. В стихосбирката „Гласът на сърцето“ са събрани над 50 лирични творби, обособени в три раздела. Художник на графиките в книгата е Камбер Камбер, а литературният критик Благовеста Касабова е споделила свои мисли в предговора. В белетристичното издание „Слово в багри“ са разкрити неочаквани откровения, поместени са разкази, есета и публицистика. В тях, чрез случки от реалния живот, авторката разказва за своите впечатления относно духовната сила на жената от миналото и днес. Разказва и за културните прояви в живота на българите в Хамбург, Германия, където тя живее от няколко години. Въчева е носител на редица литературни награди в страната и от конкурси на българите в чужбина.

    Присъстващите на литературната среща бяха потопени в атмосферата на народностния ни дух, на българщината. По време на рецитала със стихове, възпяващи красотата на България и Родопа планина, звучаха български народни песни и музикални творби, възпяващи любовта към всичко родно. Самата Въчева бе в красива народна носия, с което идейно подсказваше насочеността на голяма част от нейното литературно творчество.

    Поздрав към авторката от името на организаторите на събитието поднесе Ани Иванова, началник на Военния клуб. Тя подчерта, че обединяващото в творбите на Въчева е желанието ѝ нейното послание да достигне до душите и сърцата на читателите, да остане там задълго, да се преосмисли и да промени животи и съдби към по-добро и красиво.

    Приятелски поздрав бе поднесен и от Антония Пилева.

    Самата Въчева сподели в краткото си слово, че всички нейни изяви в Хамбург са свързани със запазването на българската идентичност и издигане на имиджа на българската култура и интеграция вън от страната. „Който ме познава, знае, че изкуството винаги е било част от живота ми. Пиша, защото така оцелявам, Писането за мен е като дишането“, разкри още пред присъстващите тя.

    В края на срещата, вписани в цялостното настроение, музикален поздрав с две народни песни отправиха самодейците от НЧ „Тракия 2009“ с председател Йордан Митев.

    За всички присъстващи имаше почерпка, време за общуване, снимки за спомен с авторката и автографи.

    Божидара АНГЕЛОВА

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини