Творецът на "Паисий" стъпи на "Шипка" 6

Изображение 1 от 2

     През месец септември 2022г. художникът учител от СУ „ Отец Паисий“ Иван Стойчев получи поредното си признание като творец. В специалната ежегодна селекция, която Съюзът на българските художници провежда,изкуството на Стойчев бе избрано  и стъпи на „червения килим“ за българското изобразителноизкуство – галерията на СБХ на „Шипка“ 6 в София.

     Самостоятелната изложба на кърджалийския художник бе под наслов "Топология IV" и бе разположена в зала 1Сна галериятадо 17 септември. Ценителите се докоснаха до отличителната за творчество на  Иван Стойчев авторска техника, която, трептейки, пресъздава плетени и  преплетени мислите, чувствата, възприятията и светоусещането на твореца.Илюзията за ефирно движение в картините му изразява и авторското разбиране за свободата, която изкуството носи.

    „Чрез картините си имахуникалната възможност  да споделя себе си, изложбата е точно това - споделяне.Чувствам се удовлетворен. Искам да изкажа специалните си благодарности на ръководството на СУ „ Отец Паисий“  за  пълното съдействие и подкрепата, които ми оказа при осъществяването на този проект“ – казва авторът.

     Иван Стойчев завършва Художествената академията в класа на Светлин Русев, работи на свободна практика,  през 2002 годинастава учитeлпо изобразително изкуство.Казва, че учителската професия допълва и осмисля творческия процес -  Perpetuummobile, непрестанното движение, което трябва да бъде предавано на поколенията. Стреми се   да създаде у учениците отношение към красотата и къмизкуството.

    През 2015 г. художникът отново се събира с „Паисий“,където учителства и до днес. Отново, защотовръзката на Иван Стойчев с училището не е случайна, тя е предопределена - раннитемуученически години са именно в „Паисий“.  С топли чувства художникът си спомня първите си учителки - Здравка Колчева, Недялка Пеева, Красимира Кавалова. Тази топлина го вдъхновява и при създаването на лика наПараскева Ванкова. Художникът нарисува портрета ѝ и го дарина школотов навечерието на  Деня на будителите и на патронния празник на училището и като част от редицата от инициативи в памет на първата учителка.

    „Горди сме, че творецът Иван Стойчев е част от нас. Благодарим му за всеотдайността и устрема, с които работи и дарява уменията и знанията си на учениците си. Пожелаваме му здраве и успех!“ -заявихаот училището.

    Това съобщиха от училището.

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини