5 награди в 3 категории за историците на "Славейков


Ана-Мария Славкова с убедително първо място
Учениците от Школата по история „ИстОрика“ към СУ „Петко Рачов Славейков“ с ръководител Димитър Димов, взеха участие в Шестия национален ученически конкурс за историческа памет „БУДИТЕЛ“ и националната ученическа конференция „ОДА ЗА СВОБОДАТА“ „Възрожденският полет на духа и мечтата за национално освобождение“, посветена на  260 -та годишнина от написването на История Славянобългарска. 
Тези събития са организирани от Първа езикова гимназия –Варна и РУО –Варна, под патронажа на Кмета на Община Варна Иван Портних и със съдействието на Община Варна, Фондация „Българска памет“, Фондация „Христо Ботйов”, Национална асоциация "Георги Стойков Раковски", Регионален исторически музей – Варна и Държавен архив – Варна. 
Разработките на учениците са свързани с периода на Възраждането – по избор на участниците, подпомогнати от научните ръководители.
Младите историци на училището за шампиони участваха с три материала – видео есе, видеофилм и драматизация и спечелиха пет награди!!!
В категория виде есе Ана-Мария Славкова от 12в клас убедително спечели първото място. Нейното есе, посветено на Матей Преображенски (Миткалото), спечели журито с актуалната проблематика за героите в сянка по време на Възраждането. 
В категория видеофилм, филмът на славейковци - „Завещанието“, посветен на делото на Паисий Хилендарски, зае първо място и специалната награда на Кмета на Община Варна .
В категория Драматизация разработката на славейковци, посветена на съдбата на Хаджи Димитър, зае второто място и получи специалната награда - Плакет от Фондация „Българска памет“.
     По този начин за пореден път
младите историци от Школа „ИстОрика“  показаха творческо мислене, патриотизъм, уважение и любов към българската история и успешно представиха своята гледна точка за значимостта на събитията и ролята на историческите личности.
Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини