Радостина Дачева от Езиковата гимназия с 3-то място от Националния конкурс за Балканската война

Ученици от цяла България участваха в националния конкурс за есе, разказ и рисунка, организиран от Съюза на тракийските дружества в България (СТДБ)  и Тракийския научен институт (ТНИ).

През 2022 г. се навършват 110 години от началото на Балканските войни (1912 - 1913 г.), които слагат съдбовен отпечатък върху развитието на българския народ и държава. Те оставят белег в живота на всяко семейство и населено място, в родовата памет на участниците в тях - на фронта и в тила, сред бежанците и приемащите ги в страната българи.

Целта на конкурса бе да насърчи младите хора да направят проучване за събития от местната и националната история, за паметници и исторически местности, за изявени фигури и обикновени хора, свързани с борбата на българите за национално освобождение и обединение; съдбата им на бежанци, намерили подслон в  майката родина, но запазили спомена за родния край и родовия си корен.

Повод за гордост е поредното постижение на историците от Езиковата гимназия. Радостина Дачева от 11. Г клас е класирана на 3-то място в раздел „Рисунка” със своята творба „Български защитници”.

С грамота и книги са наградени още  Виктория Ташева и Петко Тодоров от 11. Г клас в раздел „Разказ” и „Доклад”.

И тримата са увлечени от историческата наука. Извън задължителните часове по предмета, през изминалата учебна година са участвали и в часовете по националната програма „Ученически олимпиади и състезания“. И тримата доказаха себе си като уюеници, които продължават българските традиции и пазят историческата памет, за да я има България!

   С успеха си те допълниха списъка на успелите ботевци и достойно защитиха институцията, която представят – ЕГ „Христо Ботев“, гр. Кърджали.

Това съобщиха от ръководството на гимназията.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини