NYT: В Русия са обсъдили употребата на ядрено оръжие в Украйна

Висшето военно ръководство на Руската федерация е обсъдило използването на ядрено оръжие в Украйна. Разговорите разтревожиха администрацията на президента на САЩ Джо Байдън, защото показа колко разочарована е Москва от неуспехите си на бойното поле.

Това съобщава The New York Times, като уточнява, че Путин не е участвал в разговорите, протекли на фона на засилената руска ядрена реторика и провалите на бойното поле.

Но дори фактът, че руското военно ръководство води такива дискусии, разтревожи администрацията на Байдън, защото показа колко разочаровани са руските генерали от неуспехите си на бойното поле.

Тези дискусии може да показват, че заплахите на Путин за използване на ядрени оръжия може да не са само думи.

Американски служители обаче казаха, че не виждат доказателства, че Русия премества ядрени оръжия или предприема стъпки за подготовка за удар.

Според NYT информация за разговори за ядрени оръжия сред руското военно ръководство е "циркулирала" в правителството на САЩ в средата на октомври.

Американските служители не са описали сценариите за използване на ядрени оръжия, които са били разглеждани от военните лидери.

Джон Кърби, координатор по стратегически комуникации в Съвета за национална сигурност на САЩ, отказа да коментира подробностите от доклада за разговора между руските военни лидери.

"Ние дадохме да се разбере от самото начало, че коментарите на Русия относно потенциалното използване на ядрени оръжия предизвикват дълбока загриженост и ги приемаме сериозно. Продължаваме да наблюдаваме това според нашите способности и не виждаме признаци, че Руската федерация се подготвя за такава употреба", каза Кърби.

Руската страна все още не е коментирала информацията на NYT.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини