Русия с официално изявление за предотвратяването на ядрена война

Говорителят на Путин Дмитрий Песков нарече "целенасочено напомпване" статията в New York Times, в която се говори за дискусиите в Кремъл за варианта за използване на тактически ядрени оръжия в Украйна.

Песков, цитиран от пропагандния РБК, доста уклончиво отговори дали Русия обмисля такъв вариант, като каза, че няма да участват в подобни дискусии.

"Заявяваме, че както на официално ниво, така и на медийно ниво има целенасочено нагнетяване на тази тема за ядрените оръжия. Ние нямаме никакво намерение да участваме в това нагнетяване. И го смятаме за много, много безотговорно", каза Песков .

New York Times съобщи, че руските генерали сериозно обсъждат варианта за използване на тактически ядрени оръжия срещу Украйна в светлината на неуспехите на бойното поле.

Журналистите писаха, че самият факт на началото на подобни дискусии е разтревожил администрацията на Байдън.

Беше отбелязано, че военните са обсъждали използването на тактически ядрени оръжия без Путин.

Русия призовава другите страни от ядрената петорка

Министерството на външните работи на Руската федерация неочаквано разпространи изявление за предотвратяване на ядрена война на фона на новините за обсъждания възможен ядрен удар по Украйна сред ръководителите на военните и правоприлагащите органи на Русия.

В изявлението се отбелязва, че Руската федерация "носи специална отговорност по въпросите на укрепването на международната сигурност и стратегическата стабилност" и "стриктно и последователно се ръководи от постулата за недопустимост на ядрена война, в която не може да има победители и която никога не трябва бъди отприщен."

"Руските доктринални насоки в тази област са ясно дефинирани, имат чисто отбранителна ориентация и позволяват широко тълкуване. Русия хипотетично допуска ответни действия с ядрено оръжие само в отговор на агресия, която се извършва с използването на оръжия за масово унищожение, или агресия с използване на конвенционални оръжия, когато е застрашено съществуването на държавата", се казва в изявлението.

Руското външно министерство заявява, че Русия изхожда от продължаващата актуалност на съществуващите споразумения и разбирателство в областта на намаляването и ограничаването на ядрените оръжия, намаляването на стратегическите рискове и заплахата от международни инциденти и конфликти, изпълнени с ескалация до ядрено ниво. Русия също е твърдо убедена, че в настоящата трудна и турбулентна ситуация, която е резултат от безотговорни и безсрамни действия, насочени към подкопаване на нашата национална сигурност, първи приоритет е предотвратяването на всякакъв военен сблъсък на ядрени сили.

"Призоваваме другите страни от ядрената петорка да демонстрират на практика готовността си да работят за постигането на тази приоритетна задача и да се откажат от опасните опити за накърняване на жизнените интереси една на друга, балансирайки на ръба на пряк въоръжен конфликт и насърчавайки провокации с оръжия за масово унищожение, които може да доведе до катастрофални последици", се казва в изявлението.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    За
    запяха друга песен
    3 -2
    20:53, 2 ное 2022
    Руснаците използват оръжия за масово поразяване.Според тях явно те имат право на това, но останалите спрямо тях нямат право.Голяма справедливост, голямо нещо.Присвоиха си чужда ядрена електроцентрала, нарушиха чужди граници, изтрепаха толкова народ и изравниха със земята градове.Водят война като унищожават водоизточниците и енергоизточниците.Война срещу мирно население.Мръсници.И смятат че всичко това е редно да им се размине защото те правели наказателна акция.Ами сега ако някой направи наказателна акция спрямо тях дали ще им бъде приятно?Светът трябва да си научи урока.Русия трябва да се разпадне на парчета и никога повече да не проявява нацизъм.Трябва да бъде разоръжена и да не може повече да заплашва света.
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини