Има нов изпълнител на Посетителския център на Перперикон, предишния не се справил

Има нов изпълнител на Посетителския център на скалния град на траките Перперикон.Той е избран,чрез процедура обявена от Община Кърджали.Предишният не се е справил.Това обяви пред общинските съветници кметът на Община Кърджали инж.д-р Хасан Азис. Той посочи,че първата копка е направена отдавна, съвместно с президента Георги Първанов. Проектът не е изпълнен. Кандидатства се повторно. Осигурени са средства по програма за трансгранично сътрудничество с Гърция. В момента гръцките партньори изпълняват обекти на тяхна територия. До месеци започва и реализацията на Посетителския център на Перперикон, каза още градоначалника.Той посочи,че са реализирани няколко проекта на Перперикон с цел неговото експониране и социализация.

Във връзка с реализирането на проект «Перперикон - храм на боговете и дом на цивилизациите”, който се осъществява с комбинирано финансиране по процедура BG16RFOP001-6.002 „Развитие на туристически атракции”, Приоритетна ос 6 "Регионален туризъм" на ОП "Региони в растеж" 2014 -2020 г.,  Община Кърджали разработи инвестиционен проект „Експониране и социализация, консервация, реставрация и архитектурно-строителни работи на археологически комплекс „Перперикон“, Община Кърджали“, фаза „Работен”.

Съгласно нормативната уредба, Община Кърджали не може да получи разрешение за строеж и да реализира инвестиционния проект за обект „Експониране и социализация, консервация, реставрация и архитектурно-строителни работи на археологически комплекс „Перперикон“, Община Кърджали”, ако не притежава отстъпено право на строеж или право на управление на поземлените имоти, в които е разположен комплекса. Това каза в докладната си инж.д-р Хасан Азис.

Ще има полза за града,ако се реализират всички проекти на Перперикон,категоричен бе общинският съветник от БСП Георги Кючуков.

От своя страна неговия колега Радослав Милев от „Демократична България“ определи като безумие забавянето на реализацията на няколко проекта на Перперикон.Той бе категоричен,че въпреки усвоените средства на обекта няма нито ток нито вода,а Посетителския център все още е една голяма дупка.Той подчерта,че според него отговорност носи кмета.

Градоначалника определи думите на Милев като едностранчиви.С обявяването на обект „Експониране и социализация, консервация, реставрация и архитектурно-строителни работи на археологически комплекс „Перперикон“, Община Кърджали“ за обект от първостепенно значение и включването му в Програмата за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост в община Кърджали за 2022 г. ще се даде възможност да се ускори процеса по получаване на отстъпено право на строеж или право на управление на поземлените имоти по Закона за горите и Закона за устройство на територията.


34 от съветниците подкрепиха предложението на кмета за обяваване на Перперикон за обект от първостепенно значение.Единствено Радослав Милев се въздържа.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини