Учителки от „Славейков“ на семинар в подготовка за олимпиада по статистика

Марияна Янева и Златомира Джисова са единствените учители от Кърджали, участвали на семинар по повод  Европейската олимпиада по статистика (ЕОС)  иМеждународен конкурс за статистически плакат 2022 – 2023. Форумът се проведе в град Велико Търново само преди дни. Събитието е организирано от Националния статистически институт – София, а част от лекторите са представители на УНСС.

Участието в  обучението на двете славейковски учителки Марияна Янева /преподавател по испански език/ и Златомира Джисова /преподавател по математика/ им дава възможност да бъдат ментори и да подготвят както учениците за участие в олимпиадата по статистика, така и други свои колеги, които също да станат ментори.

Благодарение на професионализма на лекторите– доц. д-р Александър Найденов, Антоанета Илкова, Десислава Манчева, Здравка Бобева, учителките се чувстват подготвени, амбицирани и решителни в стремежа си да стартират и този нов вид дейност в училището за шампиони. В най-кратък срок започват подготовката за участие и в двете предстоящи събития, като едната от тях ще работи с ученици от 8-9 класове, а другата - с по-големите от 10-12 класове.

Целта е не просто участие, а класиране на международно ниво, по възможност - на първо място.

Европейската олимпиада по статистика (ЕОС) се организира от Евростат и част от държавите - членки на ЕС, с цел да се повиши статистическата култура на учениците и учителите.

Инициативата е насочена към повишаване на функционалната грамотност на учениците чрез засилване на любопитството и интереса им към статистиката, като се покаже нейната роля както в различните сфери на обществения живот, така и във всекидневието на обикновения човек.

Състезанието се състои от два кръга: национален и европейски. Финалистите от националния кръг във всяка държава могат да участват в европейския кръг. Националният кръг се провежда на български език, а европейският - на английски език.

Международният конкурс за статистически плакат 2022 - 2023 се организира от Международната асоциация за статистическо образование (IASE), образователната секция на Международния статистически институт (ISI). В България състезанието се провежда от Националния статистически институт (НСИ), а на европейско ниво се администрира от НСИ - Испания.

Инициативата има за цел да повиши статистическата култура на учениците, да провокира интереса към статистическите изследвания, да развие уменията за работа в екип, интерпретиране на статистически данни.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини