ГЕРБ-СДС ще се явят на консултациите при президента

Относно свиканите утре консултации, ние ще се явим, заяви заместник-председателят на ГЕРБ и депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС Томислав Дончев пред журналисти в парламента по повод поканата на президента Румен Радев към първата по численост парламентарна група за консултации, в рамките на конституционната процедура по съставяне на правителство.

На това Народно събрание трябва да бъде даден шанс, ако шансът се изразява в малко повече време, нека има малко повече време, коментира той относно заявката на държавния глава, че няма да бърза с консултациите и раздаването на мандатите. Според Дончев допълнителен аргумент да се даде шанс на парламента е, че има спешни задачи като бюджета за следващата година, законопроектите по Плана за възстановяване и устойчивост и необходимите мерки за смекчаване на кризите.

Заместник-председателят на ГЕРБ коментира, че може би е редно да се явят на консултациите при президента в разширен състав, защото има няколко важни теми за разговор. Като първа и основна той посочи възможностите за сформиране на управляващо мнозинство и правителство в рамките на този парламент. Наред с това той отбеляза, че има и други важни теми като бюджета за 2023 г., с каква бюджетна технология се подхожда - титулярен бюджет, удължаване на бюджета за 2022 г., параметрите в него, включително и темата енергетика.

Относно декларираното желание на президента да не бърза с връчването на мандатите, Дончев коментира, че това е правилно. На този парламент трябва да се даде шанс, защото в противен случай опцията "бързи избори" би възпроизвела сегашната ситуация и ние бихме били поставени пред същите задачи, пред които сме поставени в момента, смята той. Единствената разлика, която би се отразила в отлив на подкрепа за някои политически сили, е темата за отговорността - кой ще е виновен за неспособността на това Народно събрание да сформира управляващо мнозинство, допълни Дончев. 

По отношение на проектобюджета за догодина, той коментира, че при условие, че нямаме правителство, избрано от някакво ясно мнозинство, което да следва ясни политики, може би най-добрият вариант е удължаване на бюджета за 2022 г. до март-април, да се даде минимум комфорт на едно служебно правителство да осъществява основните си функции и да е в състояние да оказва помощ на домакинствата и бизнеса през зимата.

Според Дончев има огромен риск бюджетът за 2023 г. да се превърне в "предизборно мероприятие". Той коментира, че повишаването на доходите в бюджетната сфера не е най-важният въпрос. Най-важните въпроси са осигуряването на продължаваща помощ за бизнеса, предвид високите цени на електроенергията, и помощ за социално уязвимите групи, добави Дончев.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини