Следвай детето: Монтесори учител разказва

Монтесори методът обръща индивидуално внимание на всяко дете, следва неговите интереси, надгражда възможностите и талантите му. Това каза в интервю за БТА Мила Томова – Прусийска, Монтесори учител и основател на плевенската двуезикова школа Къща на децата "Мила Монтесори". По думите й методът Монтесори помага на децата да напреднат или да наваксат в конкретна област, както и в голяма дълбочина да достигнат до знания и умения. 

Ръководената от Мила Томова-Прусийска школа е включена в програмата на Националните дни на неформалното образование (13-15 октомври), които се провеждат под егидата на Софийски университет "Св. Климент Охридски", с участието на регионалните Центрове за работа с деца и над 30 други български образователни институции и организации.

Следва текстът на цялото интервю:

С какво Монтесори методът е по-различен от другите познати педагогически практики?

Едно от забележителните неща, които прави Монтесори методът е да използва принципа "Следвай детето", т.е. успяваме чрез начините на преподаване да обърнем индивидуално внимание на всяко дете, да проследим и да надградим неговите възможности и таланти в областите, в които традиционната система по-скоро се движи според средностатистическото ниво. Монтесори методът може, както да помогне на децата да напреднат или да наваксат в конкретна област, така и в голяма дълбочина да достигнат до знания и умения. За пример ще посоча математиката. Там най-базовият материал е децата да могат да разпознават какви са количествата на числата до десет. Материалът за най-напреднали, говоря за предучилищна възраст, е умножение и деление на трицифрени числа с остатък. Не казвам, че всяко дете ще стигне до там, но сме изпращали първокласници, които могат да умножават и да делят. Имахме и дете на 4 годинки, за което бяха интересни държавите и знамената им. За нея предоставихме атлас по география за 4 клас, който беше любимата й книга. Всеки от нас е изпитвал това усещане, когато нещо му е интересно и приятно, колко е по-концентриран и по-голямо удовлетворение изпитва от работата си. Успяваме през интереса на детето да вплетем и други образователни направления и области. 

Залагате на индивидуалния подход като водещи са интересите на детето, които се допълват и доразвиват?

Точно така. Успоредно с това проследяваме и какво се изисква по държавните образователни стандарти – какви са минималните, средните и високите резултати, които се очаква децата да постигат на определена възраст. С радост мога да кажа, че повечето ни деца в първи клас надхвърлят това, което се очаква и изисква от тях. 

Къде и как се запознахте с метода Монтесори и защо решихте да се занимавате точно с него?

Всъщност моето амплоа, преди да стана детски учител, е малко по-различно – занимавах се с маркетинг и реклама. Работех дори в Брюксел в една от най-големите компании за бързооборотни стоки, които се продават в супермаркета. Тогава усетих, че цялото ми знание, уменията ми, езиците, които знаех, отиваха едва ли не за това да подтиквам майките да си купуват спрейове за тоалетна. Зададох си обратния въпрос – кое е това нещо, в което искам да инвестирам и да оставя моя отпечатък в света? Винаги съм изпитвала афинитет към различния начин на преподаване. Например, по метода сугестопедия изучавах френски език и беше много по-различно от английския и италианския езици, които също владея, но изучавах по традиционната педагогика. Започнах да търся, да се интересувам от методите, чрез които най-лесно, приятно и естествено може да бъде преподаването. Най-много резонирах с метода Монтесори. Избрах да е за деца от 3 до 6-годишна възраст, защото най-големият скок в обема информация, който ние самите можем да поемем с лекота, става в първите седем години. Тогава е периодът на т.нар. "попиващ ум". Мария Монтесори го разделя на две части – от 0 до 3 и от 3 до 6 години. От 0 до 3 г. е по-хаотичният период. Около третата годинка тази по-хаотична енергия се уравновесява, канализира и всички впечатления, които децата са натрупали, започват да се опитват съвсем съзнателно да ги категоризират. Тогава вече са способни да седнат с възрастен и по-осъзнато да се обучават.

Каква е равносметката от дейността на школата Ви за изминалите три години?

Близо сто деца успяха да се докоснат до Монтесори метода за тези три години чрез нашата школа. С гордост мога да кажа, че изпратихме трети випуск първокласници, които имат успехи в училище. Много от тях се връщат тук, за да се видим, да си поговорим, защото за тях това е едно спокойно място, където са се чувствали щастливи. Това, с което се отличаваме от класическите Монтесори детски градини, е че се опитваме да съчетаем най-доброто от различните методики. Успоредно при нас се прилага двуезично обучение. Имаме преподавател, който общува с децата основно на английски език. Сега дори очакваме учител, който не говори на български и има богат опит от Монтесори детски градини в Лондон и София. 

По какъв начин Вашата школа ще участва в Националните дни на неформалното образование?

Ще участваме по два начина. Аз имам покана да бъда лектор в една от пленарните сесии, за да представя Монтесори метода и как той разгръща потенциала на децата. Също така организираме Ден на отворените врати в школата на 15 октомври, събота от 09:30 до 12:00 часа. Подготвили сме специална програма за деца между 3 и 6-годишна възраст, която включва кът на здравето, музикална приказка и творческа работилничка.

Мила Томова-Прусийска е Монтесори учител, магистър по предучилищна педагогика. Специализира в Монтесори градини в България и Италия. Има магистратура по европейски бизнес и маркетинг, проведена в четири държави – Италия, Франция, Германия и Испания. Домакин, организатор и лектор е в поредица от обучения за родители, включително с “Академия за родители”, “Едно наум”, списание “Кенгуру” и други. През 2019 г. създава Двуезикова школа Къща на децата "Мила Монтесори” в Плевен, за деца от 3 до 6 г. Майка е на момченце – Симеон, на една година. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини