Правителството обяви части от "Капитан Андреево" за стратегически обект

Правителството обяви части от граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Капитан Андреево“ за стратегически обект от значение за националната сигурност. С решението на служебния кабинет някои от помещенията на пункта, където се извършва контрол по влизащите на територията на страната храни, придобиват особен статут.

„С това недвусмислено се слага точка на темата за това какво прави държавата по отношение на официалния контрол от агенцията по храните“, каза служебният министър на земеделието Явор Гечев.

Той допълни, че Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) ще проверява предварителния допуск на всеки, който може да влиза в помещенията и ще „упражнява специфична защита, включително информационна и физическа“.

До шест месеца на пункта трябва да заработи стационарна лаборатория. В момента пробите се изпращат в централната лаборатория в София.

Пунктът „Капитан Андреево“ попадна във фокуса на общественото внимание след решението на редовното правителство на Кирил Петков да отстрани частната фирма „Евролаб 2011“ от фитосанитарния контрол. Тя извършваше тази дейност на базата на договор за наем на помещения, подписан в последния работен ден на 2021 г.

Покрай този случай се появиха обвинения в корупция, заплахи към политици, съмнения за контрабанда и пропуснати от държавата ползи за стотици милиони. Разкритията за частния контрол на "Капитан Андреево" бяха посочени от премиера в оставка Кирил Петков като една от истинските причини за падането на кабинета му.

"Евролаб 2011" беше принудена да преустанови дейността си на "Капитан Андреево" и да освободи наетите от нея помещения. Съдът все още не се е произнесъл по същество дали фирмата има законен и действащ договор с БАБХ.

Казусът стана международно известен, след като преди месеци управляващите в оставка обявиха, че по времето на ГЕРБ компанията е монополизирала тази дейност на един от основните сухопътни входове на Европейския съюз.

Източник: Свободна Европа

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини