НС прие засилване на официалния фитосанитарен контрол по ГКПП

Депутатите приеха на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за управление на агрохранителната верига, внесен от Кирил Петков („Продължаваме Промяната – Демократична България“) и група народни представители на 26 април 2023 г.

В доклада на парламентарната комисията по земеделието, храните и горите се посочва, че законопроектът е бил представен от народния представител Росен Костурков, който е пояснил, че промените целят засилване на официалния фитосанитарен контрол, осъществяван на всички гранични контролно-пропускателни пунктове и ограничаване на възможността частни субекти да оперират по външните граници на Европейския съюз. Припомнил е, че именно затова с постановление на Министерския съвет части от Граничен контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево" са включени в списъка на стратегическите обекти от значение за националната сигурност.

В тази връзка се предлага изпитвания на проби на категории животни и стоки по чл. 47, параграф 1 от Регламент (ЕС) 2017/625 за целите на официалния контрол, извършван на територията на граничните контролно-пропускателни пунктове, да се осъществява единствено в лаборатории на Българската агенция по безопасност на храните. Тези дейности, осъществявани на територията на граничните контролно-пропускателни пунктове, не могат да бъдат превъзлагани, пише още в доклада.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини