Руското ФСБ съобщи поименно организаторите на взрива на Кримския мост

Организатор на "терористичната атака", както я наричат в Русия, на Кримския мост е шефът на военното разузнаване на Украйна Кирил Буданов, експлозивите са доставени от Одеса през България, Грузия и Армения. Това съобщиха за ТАСС от Центъра за връзки с обществеността на ФСБ.

"Федералната служба за сигурност, съвместно със Следствения комитет, установиха, че организатор на терористичната атака на Кримския мост е Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна, неговият ръководител Кирил Буданов, служители и агенти", съобщи пресцентърът на ФСБ.

Изпращане на взривно устройство от Одеса

Както отбелязват от ФСБ, като се позовават на данни от разследването, взривното устройство е било замаскирано на рула със строително полиетиленово фолио на 22 палета с общо тегло 22 770 кг и е било изпратено от пристанището на Одеса до българския град Русе в началото август по договор № 02/08/2022 между "Транслогистик УА" (Киев) и Baltex Capital S.A. (Русе).

ФСБ задържа осем съучастници в подготовката на нападението. "Към момента петима граждани на Русия, трима граждани на Украйна и Армения, които са участвали в подготовката на престъплението, са задържани по наказателно дело", съобщи пресцентърът на ФСБ.

Общо вече са идентифицирани най-малко 12 съучастници в подготовката на терористичната атака. "Гражданите на Украйна Цюркало Михаил Владимирович, роден 1975 г., Ковач Денис Олегович, роден 1979 г., Соломко Роман Иванович, роден 1971 г., гражданите на Грузия Иносаридзе Сандро, брокер на име Леван и арменският гражданин Артур Терчанян, роден 1985 г.", съобщи пресцентърът на ФСБ.

От 29 септември до 3 октомври в Ереван, на терминала Трансалианс, товарът беше митнически оформен съгласно правилата на ЕврАзЕС, документите са подменени, след което изпращачът вече е ГУ АР ДЖИ ГРУП (Република Армения, Алаверди), и получател беше "Лидер" (Москва).

По-късно, на 4 октомври, товарът преминава руско-грузинската граница на ГКПП Горен Ларс с камион DAF, регистриран в Грузия, а на 6 октомври е доставен и разтоварен в базата за търговия на едро в Армавир в Краснодарския край.

На 7 октомври, със съдействието на Соломко, гражданинът на Украйна Злоб Владимир Василиевич, роден през 1987 г., и още петима идентифицирани граждани на Русия, документите за товара отново са променени, като подателят беше посочен LLC TEK-34 (Уляновск) , а получателят е несъществуваща фирма в Република Крим .

В същия ден палетите са натоварени в камиона на руския гражданин Махир Юсубов, роден през 1971 г., който е заминал за Симферопол, а на 8 октомври в 06:03 московско време е извършена експлозия по време на движение по Кримския мост.

Контрол на военното разузнаване на Украйна.

Както отбелязват във ФСБ, "контролът върху движението на товара по целия маршрут и контактите с участниците в схемата за престъпно транспортиране се извършва от служител на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната, който се представи като "Иван Иванович", който използва за координация както виртуален анонимен номер, закупен в Интернет, така и регистриран на гражданин на Украйна, жителят на град Кременчуг Андрейченко Сергей Владимирович, роден през 1988 г.

"Към момента петима граждани на Русия, трима граждани на Украйна и Армения, които са участвали в подготовката на престъплението, са задържани по наказателно дело", съобщава ФСБ. "Разследването на нападението продължава. Всички негови организатори и съучастници, включително чужди граждани, ще бъдат подведени под отговорност в съответствие с руското законодателство."

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини