Държавата отпуска 406 млн. на общините за ВиК, пътища и улици

Служебното правителство одобри решение за държавно финансиране от над 400 млн.лв. за общински проекти в секторите ВиК, общински пътища и улична мрежа, обяви на брифинг в Министерския съвет днес служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

Общо 406 374 769 лв. са предвидени за проекти на общините в секторите ВиК (126 млн. лв.), за 54 общински пътища (233 млн. лв.), за 305 обекти от уличната мрежа (46 млн.лв.). За нас е изключително важно да подкрепяме общините в инфраструктурни проекти, защото независимо дали на местно или държавно ниво, инфраструктурата в България наистина има нужда от сериозно финансиране и подкрепа, посочи министърът.

Финансираме 50 процента от парите, които са нужни за тези инфраструктурни проекти. С подписването на договорите с общините ще им бъдат предоставени 25 процента и в края на годината - другите 25. Списъкът с общините е съгласно техните приоритети при много ясни критерии, които изработихме с Националното сдружение на общините, обясни Шишков. Направихме ясни, точни и прозрачни критерии, като във всяка община ще може да се финансира един обект, независимо дали ВиК, улица или път, по избор на общината. Другото важно условие беше да има проектна документация и разрешение за строеж, уточни министърът.

Единственото отклонение от принципа на финансиране на един проект за всяка община е община Карлово, за която сме предложили два проекта. Единият е за пътна мрежа, а другият е за ВиК обектите, които са под нея. Това беше направено във връзка с бедствието там като един от допълнителните начини за подпомагане на община Карлово. От първия ден на бедствието държавата се настани трайно в тези райони, заяви Иван Шишков.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини