Откриха тайните на инките за добив на златото

За да бъде предадено огромното количество злато, което испанските конкистадори са поискали през 1532 година като откуп за заловения от тях император на инките Атауалпа, те е трябвало добре да познават основите на металургията, да могат да добиват скъпоценни метали в промишлени количества.

Доказателство за тази хипотеза е търсил геологът Уилям Брукс от Калифорнийския институт за изследване на Перу, съобщи "Сайънс", цитиран от БТА.

Екип геолози и археолози, ръководен от Брукс, е установил, че инките са прибягвали до амалгамиране на златните руди.

Този метод е бил известен още на римляните, но започнал масово да се прилага едва през ХII век. Изследователите са определили нивото на живак в 7 образци златно фолио, изработено по времето, когато европейски крак още не е стъпвал по земите на днешните Перу и Колумбия (750-1375 г.).

Оказало се, че съдържанието на Hg в тях съответства на това, което се среща в изделията на съвременната златарска промишленост в Перу. "Предполагаме, че методът за добив на злато с помощта на амалгама е бил практикуван в Андите дълго преди да се разпространи в Европа" - съобщи Брукс на състоял се неотдавна конгрес на Американското геоложко дружество. Не всички учени обаче са съгласни с тези твърдения. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини