Предозиране: Според правителствения говорител разговорите с "Лукойл" били нужни за спасяване на животи

Месец след като създаде кризисен щаб в енергетиката, чиято цел беше да овладее "хаоса и разрухата" в сектора, и обяви ситуацията и в други сфери като критична, служебното правителство продължи с мрачните изказвания и прогнози за предстоящата зима. Днес пред бТВ неговият говорител Антон Кутев заяви, че започнатите разговори с "Лукойл", които целят намиране на начин за намаляване цената на горивата, били с цената на човешки животи. Според него България е в най-тежката криза, военна криза, и ситуация, която много напомня на война.

При нарастваща на годишна база инфлация с малко над 17%, по данни на НСИ от август средният доход на домакинство през второто тримесечие на годината е 4573 лева (при 3942 за същия период на миналата година), а средно на човек увеличението е от 1893 на 2207. Промишленото производство пък нараства с близо 18% на годишна база.

Кутев не обясни как точно ще бъдат намалени цените на горивата (за които продължава да важи държавна отстъпка от 25 ст.л.), а на въпрос дали представителите на "Лукойл" просто са били помолени да го направят, той каза "реално погледнато е това", коментира "Дневник".

"Това което ни водеше в разговорите с Лукойл е, че предстои много тежка зима. Смятам, че за съжаление ще става дума за човешки животи - и отоплението, и горивата, и цените, които следват от това", каза Кутев.

Позова се на статистика с неизвестен източник, че над 70% от хората не могат да си покриват сметките.

"Това ще коства реални човешки трагедии. Това не е имагинерна за някои по жълтите павета дето тичат, и казват, че няма да се къпят. Не ме интересува дали ще се къпете. Въпросът е, че ще има хора, които няма да преживеят зимата. Това е цената на това, което се случва в момента. Тя е хуманитарна", каза Кутев.

На 5 декември след европейско решение влиза в сила петролно ембарго на ЕС, което ще засегне около 90% от износа на руски петрол за 27-те държави членки. To e част от мерките, взети след руската военна агресия в Украйна, започнала на 24 февруари. България обаче получи изключение, поискано от правителството "Петков", да купува руски петрол до края на 2024 г. Мотивът бе, че рафинерията "Лукойл Нефтохим" не може да работи с петрол, различен от руския, и трябва да се подготви.

Вчера президентът Радев поиска кандидат-депутатите да бъдат питани какво ще се случи след влизане в сила на ембаргото за внос на руски петрол след 2024 г., като изброи според него трудности, които произтичат от това общоевропейско решение. Той изтъкна, че цените на бензина на бензиностанциите на "Лукойл" паднали под 3 лева на литър, което справка в сайта fuelo.net не потвърди.

По-късно бившият вицепремиер Асен Василев посочи, че поевтиняването е резултат от понижената цена на петрола на световните пазари.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини