На прага сме на поредния етап на технологична революция

Световната цивилизация е пред поредния етап на технологичната революция и е възможно да се появи новбиологичен вид хора, твърди световният експерт в областта на социално-техническата футурология проф. Пол Сайфо от Станфордския университет, предаде БТА, като се позовава на в. "Сънди таймс". 

Главната особеност на предстоящия етап на революцията ще бъде "сливането на биологията и информационните технологии". Ученият е на мнение, че сега на преден план излизат генното инженерство, нанотехнологията и техногенната биология. При това цивилизацията ще преживее големи сътресения, сред които такива в сферата на етиката. Едно от тях е, че заможните хора могат да се превърнат в особена биологична разновидност на човечеството.

Основанието за това твърдение дава очакването на проф. Сайфо, че богатите хора първи ще се възползват от напредъка в биологията. Те ще могат да удължат активния си живот с десетилетия, като започнат да приемат нови поколения генетични лекарства и да си осигуряват резервни органи. 

В резултат "те ще съумеят да съсредоточат в ръцете си повече богатство, материални ресурси и политическо и социално влияние, а тези блага ще се предават по наследство". Фактически тази група ще представлява нова разновидност на човека и ще има свои биологични особености, обобщава американският учен.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини