Натиск на финансиращите при една пета от учените в свързани със здравето изследвания

Около една пета от учените, работещи върху свързани със здравето изследвания, са изправени пред натиск от страна на финансиращите заради "неблагоприятни" изводи, предаде ДПА, позовавайки се на резултатите от проучване, публикувано в PLoS.

Осемнадесет процента от анкетираните са заявили, че от тях са изисквали да "потулят" някои констатации, които са били счетени за "неблагоприятни", според резюме, публикувано в изданието от учени, сред които от университета на Нюкасъл и Технологичния университет Суинбърн в Австралия.

Някои от анкетираните учени и медици казват, че са били подложени на "фин натиск" от страна на хората, които финансират изследванията им, като например да изразят надежда за "положителни резултати" или са се сблъсквали с по-груби ограничения, като например споразумения за държавно финансиране, които "изискват изследователите да получат одобрение от финансиращите за публикуването на доклади".

Допитването е обхванало изследователи, участващи в над 200 проучвания, свързани с храненето, физическата активност, сексуалното здраве, тютюнопушенето и употребата на психоактивни вещества. Две трети от анкетираните са базирани в Европа или Северна Америка, една пета - в Океания.

Резултатите, които съвпадат с тези от подобни скорошни проучвания във Великобритания и Канада, навеждат на мисълта, че публичните и частните финансиращи "доказано подкопават почтеността на науката" по начини, които подронват "представата/представите за академичната свобода".

Авторите на проучването предупреждават, че науката може да бъде компрометирана от финансиращи лица, като коронавирусната пандемия направи тази опасност "съвсем очевидна". 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ка
    Капитализъм
    0 0
    06:46, 21 авг 2021
    И алчност са дупе и гащи. какво очаквахте

Случаен виц

Последни новини