Порои в опустошените от горещата вълна части на Китай

Десетки хиляди хора бяха евакуирани в по-безопасни райони, след като проливните дъждове увеличиха риска от наводнения в Югозападен Китай, който през по-голямата част от лятото беше опустошаван от гореща вълна и суша, предаде Асошиейтед прес.

Синоптиците предупреждават за проливен дъжд в части от провинциите Съчуан и Чунцин поне до утре. Властите в мегаполиса Чунцин, който е в хълмист район, издадоха предупреждение за внезапни наводнения и за двата дни. От снощи властите преместиха 61 000 души от Съчуан на по-безопасно място заради силния дъжд през нощта, съобщи Китайската централна телевизия. В село близо до град Гуанюан бяха регистрирани 18,8 сантиметра дъжд. Това е един от двата най-засегнати града от сушата в провинция Съчуан.

Промяната във времето донесе известно облекчение от жегата. Пълното електрозахранване във фабриките в Съчуан беше възстановено след две седмици на ограничения, произтичащи от намаленото производство на електричество от ВЕЦ. Дъждът би трябвало да облекчи фермерите, чийто ориз, лют пипер и други култури изсъхват по време на продължителна суша, която пресуши почти напълно обществените водохранилища.

Метеоролозите смятат, че това е най-силната гореща вълна в Китай, откакто през 1961 г.  започва да се води статистика. Температурите надхвърлиха 40 градуса по Целзий.

Електрозахранването в Съчуан за търговска и промишлена употреба е напълно възстановено, каза китайската медия. Търсенето на климатици е намаляло, тъй като температурите са се понижили, а валежите са започнали пълнят резервоарите на ВЕЦ.

В Съчуан 80 % от електричеството се добива чрез ВЕЦ-ове.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Видеа по темата

Последни новини