Пари в чували: Разследването за "Хемус" става приоритет и на министър Демерджиев

ужебният вътрешен министър Иван Демерджиев потвърди, че разследването на корупционната схема с източените пари, предвидени за строителството на автомагистрала "Хемус", ще бъде сред приоритетите в работата му.

В интервю за общественото радио Демерджиев заяви, че при встъпването си в длъжност преди десет дни е извикал ангажираните със случая служби, дал е указания по какво не е работено достатъчно и е установил връзка с Националната агенция за приходите по този въпрос, за да бъде активизирано разследването.

Той подчерта, че случаят "Хемус" е много по-мащабен от образуваните две досъдебни производства.

"Уверявам ви, че доста енергия ще се влее по тази тема и ще има развитие", заяви министърът.

Заявката за напредък по разследването дойде още при назначаването на служебното правителство, когато президентът Румен Радев заяви: "Обществото ни очаква да чуе цялата истина за т.нар. строителство на автомагистрала "Хемус", ремонтите на язовирите и други крупни корупционни проекти".

При отчета на работата на МВР от началото на годината до края на юни пък бившият министър на вътрешните работи Бойко Рашков каза, че в този период за първи път активно са се разследвали престъпления от времето на ГЕРБ:

"Установиха се фрапиращи нарушения на закона, престъпни посегателства върху обществени средства с милиарди, осигурени за изграждане и ремонт на пътна инфраструктура, язовирни стени и т.н.".

Рашков неведнъж е говорил по темата за строителството на "Хемус" и парите, които са били присвоени, и разследването беше във фокуса на много от публичните му изяви. Според изнесените от него данни, милиарди са отпускани на фирми, близки до бившите управляващи. Парите са били теглени в брой в чували и сакове и са изчезвали "в неизвестна на пръв поглед посока".

Разследването, според бившия министър на вътрешните работи, е в напреднал етап. В началото на август той изрази надежда съвсем скоро да стане известно при кого са отишли средствата, използвани за лични нужди.

"Благодаря на служителите на МВР, че не се притесниха по никакъв начин, че данните сочат за високопоставени лица от предишното правителство", подчерта Рашков, визирайки управлението на ГЕРБ. "Надявам се, че скоро подчинената на главния прокурор Национална следствена служба ще каже своята дума по отношение на някои министри от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, които не са безучастни към това, за което говоря", добави той.

Рашков заяви, че парите са в около 20 фирми и се ползват за лични цели - за инвестиции в луксозни имоти, вилни селища, като част от сумите са изнесени в Близкия изток.

В началото на юни министърът каза, че около 1 милиард лева, дадени от правителството на Бойко Борисов за строеж на пътища, са били отклонени по сметки на дружества и лични сметки, изтеглени и използвани за строеж на луксозни жилищни сгради, вили, вилни селища и нежилищни сгради - в София и на около сто километра "малко на запад", но тогава той отказа да назове имена с мотива, че това е оперативна информация, която се разследва.

Какво е известно за луксозните имоти с парите за "Хемус"

Агенция "Пътна инфраструктура" е превела на държавното дружество "Автомагистрали" ЕАД около 400 милиона лева за лотове 7, 8 и 9 на магистрала "Хемус", без да имат подробен устройствен план, каза през юни Рашков. От тях 84.5 млн. лв. "Автомагистрали" е превела на друго дружество авансово за лот 8, като те са използвани от пътния строител по следния начин: в края на 2020 г. е купен имот в центъра на София за 27 млн. лв. В момента там имало активно строителство.

Други близо 15 млн. лв. отиват в друго дружество, с които през септември 2020 г. се строят жилищни и нежилищни сгради, а близо 1 млн. лв. се превеждат по лични сметки на собствениците на основание "дивидент", част от парите са пренаредени в сметки в Обединените арабски емирства.

Има ли нарушения в договорите за възлагане

В началото на юли министерството на финансите опроверга твърдения на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че подчинената на ведомството Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ) не е открила нарушения на договорите по възлагане на строителство на автомагистрала "Хемус".

На партийно събитие в Бургас по-рано Борисов обяви, че агенцията не е установила никакви нарушения. "В последните дни излезе АДФИ, която е подчинена на вицепремиера Асен Василев, тя не откри никакви нередности при договорите за строителство на "Хемус". Една година рашковщината шестваше и лъжата срещу нас бе основна новина", обяви тогава Борисов. Той се позова на отчет на ведомството, обхващаш работата му през второто тримесечие, когато, през април, то е било готово и с доклада по проверките.

След края на мандата на третия кабинет "Борисов" властите обявиха, че пари за пътни строежи за раздавани на тъмно, в нарушение на Закона за обществените поръчки и за дейности, които дори не са започвани. През ноември след разкрития за нередности на МВР, НАП, ГДБОП, ДАНС и ДНСК по казуса с огромните аванси, които държавното дружество "Автомагистрали" е провеждало незаконно на фирми без право да строят, бе обявено, че част от авансите са превеждани на други фирми и изтеглени от банковите сметки като са изнасяни в чували, а реална строителна дейност липсва.

Какво разследва прокуратурата

По случая за пране на пари, предназначени за строежа на магистралата е обвинен Борислав Колев, който в момента е под домашен арест. Софийската градска прокуратура повдигна обвинение на Колев в началото на декември миналата година. Според прокуратурата бившият съдия по мини футбол е участвал в създаването на мрежа от фирми, като набирал и мотивирал различни хора да им станат фиктивни управители.

Именно по сметките на тези дружества били преведени част от парите, предназначени за Лот 5 от магистрала "Хемус". Впоследствие Колев придружавал фиктивните управители до банков клон, откъдето те теглили парични суми. Така според прокуратурата с 52 тегления от юни 2020 г. до септември миналата година мъжът е получил над 53 млн. лева.

По това разследване МВР и прокуратурата влязоха в сблъсък в края на миналата година. Държавното обвинение обвини министерството в натиск и дори образува разследване срещу директора на Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП). Според МВР прокурорите съзнателно опорочават разследването.

В края на март Рашков коментира, че главният прокурор Иван Гешев би трябвало да направи искане за сваляне на имунитета на бивши министри по едно от разследванията за строителството на "Хемус".

От различни съдебни решения по мерките за неотклонение на Колев се разбира, че той е участвал активно в цялата схема - от комуникацията с фирми и счетоводството, до тегленето на пари. Той беше оставен под домашен арест, защото престъплението, за което е обвинен, е с висока обществена опасност.

Преди няколко месеца обвиняемият Колев разказа за схемата и посочи като неин организатор мъж на име Георги Георгиев. Той го придружавал до столична банка при тегленето на парите, които понякога били и 6-цифрена сума. След това милионите били предавани на трети човек, чието име Колев не назова в съдебната зала, но го бил казал на разследващите.

Тогава Рашков не спомена имена на възможни бивши министри, но от изказването му се разбра, че има предвид предшествениците си на поста - Христо Терзийски и Младен Маринов, които бяха и народни представители от ГЕРБ в последния парламент.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини