Русия и Украйна взаимно се обвиниха за обстрел на затвор с украински военнопленници

Москва и Киев си отправиха днес взаимни обвинения за ракетен удар срещу затвор с украински военнопленници в контролиран от проруските сепаратисти район в Източна Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Според разпространени съобщения при атаката в град Еленовка са били убити десетки украински войници, заловени след падането на Мариупол по-рано тази година.

Русия каза, че украинските сили са използвали доставени от САЩ реактивни системи за залпов огън „Хаймарс“ за нанасяне на удара на територията на подкрепяната от Москва Донецка народна република (ДНР). Сепаратистките власти и руски представители заявиха, че при нападението са загинали 53 украински военнопленници, а 75 са били ранени.

Според проруските сепаратисти Украйна нарочно е извършила атаката по затвора, за да предотврати даването на изявления и показания от държаните там войници. "Това очевидно е нападение, което цели да се предотврати даването на показания от украинските войници, сред които има и участници в отряда "Азов"", обяви сепаратисткият лидер Денис Пушилин. 

Разследващ комитет в Москва заяви, че вече подготвя обвинения във военни престъпления заради "атаката на украинските националисти".

Лидерът на т.нар. ДНР Денис Пушилин каза, че в затвора е имало 193 задържани. Той обаче не уточни колко от тях са украински военнопленници.

Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков определи удара като "кървава провокация", целяща да разубеди украинските войници да се предават. По думите му при атаката са пострадали и осем надзиратели.

Украинската армия отрече да е обстрелвала Еленовка и каза, че нанася удари само по руски военни цели. Тя обвини Москва, че е атакувала затвора, за да прикрие предполагаеми изтезания и екзекуции на украинци там. Според Украйна твърденията на Русия са част от „информационна война, целяща да обвини украинските въоръжени сили, че обстрелват гражданската инфраструктура и население, за да прикрие собствените си предателски действия“. Украинските военни нарекоха атаката "провокация, за която Русия носи отговорност", предаде ДПА.

Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк нарече руските обвинения "класическа, цинична и добре планирана операция под фалшив флаг". Украински военни източници изтъкват, че техните части използват ракетите "Хаймарс", които са с висока прецизност, и не обстрелват цивилни обекти, "особено места, в които има възможност да се държат в плен наши братя по оръжие".

Украинският външен министър Дмитро Кулеба обвини Русия, че е извършила военно престъпление, като е нанесла удар в Еленовка, съобщи Ройтерс. „Призовавам всички партньори решително да осъдят това брутално нарушение на международното хуманитарно право и да признаят Русия за терористична държава“, заяви той в Туитър.

Украинските власти в Донецка област обвиниха руските сили, че са обстрелвали граждански цели в контролирани от Киев райони.

Областният управител Павло Кириленко заяви, че „боевете в региона се усилват“ и „цивилните трябва да се евакуират, докато все още е възможно“. „Руската армия не се притеснява от цивилните жертви. Тя удря градове и села в региона“, каза той.

По думите му един човек е загинал, а петима са били ранени при руска ракетна атака срещу град Краматорск днес.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини