Цялата страна е в етап I по заболеваемост от COVID-19

Заболеваемостта от COVID-19 в страната на двуседмична база е 276 на сто хиляди души население. Това показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести. 

По данни от картата за епидемичната обстановка, разделена на пет региона, указваща заетостта на леглата за интензивно лечение на пациенти, заразени с коронавирусната инфекция, всички региони са в етап едно.

Най-много новорегистрирани болни от COVID-19 през последното денонощие има в областите София-град, Варна и Пловдив.

Най-висока заболеваемост на двуседмична база има в областите София-град, Варна, Бургас, Силистра и Перник.

По предишната цветова класификация към 24 юли в червената зона с над 250 заразени с коронавирус на 100 хиляди души за 14 дни са области Варна, Бургас, София-град, София-област, Перник, Габрово, Стара Загора и Силистра, останалите са в жълта зона.

Планът за справяне с пандемията предвижда при влизане в eтап I да се въвеждат общи противоепидемични мерки, сред които носене на маски в здравни, лечебни и социални заведения, спазване на дистанция и завишена хигиена, работа от разстояние там, където е възможно. Предвижда се и провеждане на засилен сутрешен филтър в образователни и детски заведения, както и в институциите за предоставяне на социални грижи.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини