Слънчево цунами, изригването насочено към Земята

Геомагнитни бури са възможни на 23 юли, когато се очаква слънчево изхвърляне на коронална маса да удари магнитното поле на Земята. Облакът беше изхвърлен към Земята вчера от изригване на слънчево цунами. Прогнозите на NOAA казват, че бурите от клас G1 до G2 (малки до умерени) вероятно имат малък шанс да ескалират до категория G3.

Наблюдателите на Слънцето за първи път забелязаха тъмни нишковидни линии на яркия фон на слънцето на 12 юли, според SpaceWeather.com. След това, на 15 юли, нишка, която се преминаваше надолу по северното полукълбо на нашата звезда, изригна, издълбавайки дълъг приблизително 384 400 километра дълъг и дълбок 20 000 км "огнен каньон" на слънчевата повърхност и оригване на слънчевия материал право към нас.

Слънчевите нишки са огромни дъги от наелектризиран газ (или плазма), които си проправят път през слънчевата атмосфера според капризите на мощното магнитно поле на звездата. Тези гигантски магнитни тръби могат да държат огромни маси плазма над повърхността на Слънцето, но също така са много нестабилни и могат да изстрелят експлозивни струи от слънчев вятър, наречени изхвърляния на коронална маса (CME), понякога насочени към Земята.

"Дългата змиевидна нишка се завъртя от Слънцето в зашеметяващ балет", написа Тамита Сков, физик по космическо време, в Twitter след изригването. "Магнитната ориентация на тази насочена към Земята слънчева буря ще бъде трудна за прогнозиране. Могат да възникнат условия на ниво G2 (вероятно G3), ако магнитното поле на тази буря е ориентирано на юг!"

Бури G2 се считат за умерени, G3 - силни. По време на тези бури магнитното поле на Земята се компресира леко от вълните на високоенергийни частици, които се стичат надолу по линиите на магнитното поле близо до полюсите и разбъркват молекулите в атмосферата, освобождавайки енергия под формата на светлина, като създават цветни сияния, подобни на Северното сияние.

По-екстремните геомагнитни бури могат да нарушат магнитното поле на нашата планета достатъчно силно, за да изпратят сателити към Земята, съобщи Live Science по-рано, а учените предупредиха, че мощните геомагнитни бури могат дори да навредят на интернет. Изригването на CME обикновено достига Земята за около 15 до 18 часа, според Центъра за прогнозиране на космическото време на Националната администрация за океаните и атмосферата (NOAA), но може, подобно на това CME, да се движи по-бавно.

Слънцето се доближава най-активната си фаза от своя приблизително 11-годишен слънчев цикъл. Това е втората слънчева буря, която връхлита Земята за 24 часа.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини