НЕ СЕ СПРЯ: Три нови слънчеви изригвания регистрираха учените!

Поредната магнитна буря може пак да ни мори скоро

Учени са регистрирали три силни слънчеви изригвания на 22 май, съобщи руският Институт за приложна геофизика, цитиран от ТАСС.

Главоболие, депресия и безсъние: Магнитните бури влияят на мозъка!

„На 22 май в 17:05 часа московско време в рентгеновия диапазон е регистрирано изригване от клас M1.2 с продължителност 31 минути, в 07:04 часа е регистрирано изригване M2.3 с продължителност от 44 минути и в 06:13 часа - M1.5, продължила 21 минути“, съобщиха от Института за приложна геофизика.

След поредица от по-силни изригвания на звездата в началото на май на Земята започна силна магнитна буря. В нощта на 11 май тя достигна екстремна мощност, най-висока след август 2005 г.

Слънчевите изригвания се делят на пет класа в зависимост от силата на рентгеновото излъчване: A, B, C, M и X. Минималният клас A0.0 съответства на мощност на излъчване в орбитата на Земята от 10 нановата на квадратен метър. При прехода към следващия клас мощността се увеличава десет пъти. При слънчевите изригвания се освобождава слънчева плазма, която, ако достигне на Земята, предизвиква магнитна буря.

 

Източник: в. Телеграф

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини