В МВР ще има спецзвено за престъпления против природата

Създаване на специализирано звено за престъпления против природата обсъжда работна група в МВР. Това съобщиха от пресцентъра на министерството.

Работната група е създадена със заповед на министъра на вътрешните работи. Нейната задача е в рамките на два месеца да анализира необходимостта и възможностите за създаването на звеното. Документът е издаден по предложение на депутатите от "Продължаваме промяната" в комисията по околната среда и водите Мирослава Петрова и Цветелина Симеонова-Заркин.

Членове на работната групата са експерти от различни звена на МВР, които се занимават с престъпления срещу животни и околната среда, експерти на министерствата на околната среда и водите и на земеделието, представители на прокуратурата, неправителствения сектор, както и двамата народни представители от комисията по околната среда и водите. Днес в националната полиция се състоя първото заседание на групата.

Сред основните дейности на експертите е разработването на единен протокол за действие при установяване на посегателство или престъпление против природата, както и структурирането на координационен съвет, който да осъществява навременна и ефективна подкрепа както на институционално, така и на оперативно ниво. От работната група се очаква да бъде създаден и единен специализиран канал за подаване на сигнали за нарушения и/или престъпления срещу дивата природа и животните. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Па
    Панаетюф Теню ут Гереня
    1 0
    21:42, 13 юли 2022
    Вятър работа тва звено. И той за е кат другите. Анни наши хора за зимат тлъсти заплати и за си клатят цял ден ногите.
Последни новини