Зам.-кметът Марин Захариев: Даваме лош сигнал към инвеститорите

Общинският съвет в Смолян отново не прие докладната на кмета Мелемов за учредяване на възмездно право на строеж за срок от 30 години за изграждане на енергийни обекти-наземни фотоволтаични централи и съпътстваща инфраструктура върху общински недвижими имоти. Припомняме на предишната сесия докладната беше внесена по реда на Закона за енергетиката във връзка с конкретно инвестиционно намерение. Тогава съветниците я отхвърлиха с аргумента, че формираната цена за правото на строеж от над 400 хил. лв. е ниска и би трябвало да се проведе търг или конкурс. На днешното заседание кметът Мелемов внесе предложение за същите общински имоти да се учреди право на строеж като се проведе публично оповестен търг, а заложените цени са пазарни и тройно по-високи.
Съветникът Филип Топов отново определи докладната като недообмислена и съвсем сериозно направи предложение инвеститорът да поеме ангажимент 30% от произведената от фотоволтаиците ел.енергия да се предоставя безвъзмездно на общината за социални нужди. Салих Аршински пък предложи вместо търг да се проведе конкурс при ясно разписани правила, одобрени от Общинския съвет. И двете предложения не бяха приети.
При гласуването на основното предложение 13 съветника бяха "за", 7 се въздържаха и така дори без 1 глас против докладната не беше приета.
"Даваме лош сигнал към инвеститорите", коментира по време на обсъждането зам.-кметът Марин Захариев. Той подчерта, че в много общини вече са изградени фотоволтаични паркове, а в Смолян първото такова инвестиционно намерение се препъва. "Аз съм предложил това, което смятам, че е правилно, решението е на Общинския съвет", каза кметът Николай Мелемов. 
В предходна точка от дневния ред съветниците отново обсъждаха инвестиционно намерение за изграждане на пътна връзка - мост над река „Черна“ за транспортен достъп до обект „Търговски комплекс с магазини и допълващо застрояване – трафопост“. Стана ясно, че както учредяването на право на строеж, така и цялостното проектиране и строителство на съоръжението ще е за сметка на инвеститора, а след това той ще го предостави безвъзмездно на общината. И тази докладна обаче срещна отпор и така и не беше приета.
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини