С пълно единодушие Общинският съвет одобри платените зони за паркиране в Смолян. Колко ще ни струва? /обновена/

    С пълно единодушие от 21 гласа "за", без "против" и "въздържал се" общинските съветници в Смолян определиха зоните и улиците, в които се въвежда платено паркиране. Първоначалното предложение на кмета Николай Мелемов включваше следните зони: ул. "Арх. Петър Петров" /улицата зад общинска администрация/ от ул. "Полк. Дичо Петров" до ул. "Бузлуджа", паркинг пред търговски център "Евридика" - от ул."Полк. Дичо Петров" до края на паркинга, паркинга на бул. "България", намиращ се пред сградата на ФИ банк и часта от входа на пракинга до началото на пешеходната зона, ул. "Здравец" от бул."България" до ул."кап.Петко Войвода", ул."Кап. Петко Войвода"- паркинг между "Карлък" и сградата на МВР, ул."Карлък"- от ул."Средногорец" до ул."Кап. Петко Войвода", паркинг в общински имот на ул. "Кап. Петко Войвода" 3. Към тези зони по предложение на комисията по ТСУ и общински съветник бяха добавени локалното платно на бул. "България", паркинга до Младежкия дом, паркоместата пред Новия хотел на бул. "България" и паркинга зад театъра. 
    Прието беше и предложението на Петър Мирчев в зоните до местата за инвалиди да се обособят и обозначат места за паркиране на родители с малки деца до 3 години.
    След гласуването на Общинския съвет паркоместата във всички тези улици и зони стават платени в работни дни от 8.30  до 17.30 часа. Заплащането  ще може да става  чрез есемес, електронни билети и абонамент.
    Ето колко  ще ни струва паркирането в Смолян: 
    Паркиране на паркинг собственост на общината на ППС до 3.5 т.  - 1.00 лв/час; 6.00 за един ден; 30 лева за един месец /цените са без ДДС/.
    Собственици, ползватели и/или наематели на нежилищни имоти, които искат да си запазят паркомясто  могат да направят  служебен абонамент. Това ще им струва на 1 бр. ППС до 3.5 тона 220 лева за шест месеца и 400 лева за една година /цените са без ДДС/.
    Ако искаме да си запазим индивидулно паркомясто до дома ще можем да направим това само по адресна регистрация. За един автомобил цената е 200 лева /без ДДС/ за една година, а за втори автомобил цената е 200 лева + 50 процента увеличение за една година.
    Има възможност за абонамент за шест месеца, който струва наполовина от годишния абонамент.
    Тези, които искат да си запазят паркомясто, ще трябва да доплатят еднократно 15 лева за разчертаване с боя и номериране на мястото. Още 15 лева ще трябва да се бръкнем за издаване на талон за индивидуално паркомясто.
    При нарушения на автомобилите ще се поставят скоби, обмисля се вариант и за малък паяк. Освобождаването от скобите ще струва 25 лева. 
    Обособено е и звено от четирима служители, които да се занимават с паркирането.
    Целта на платеното паркиране е да се въведе ред, коментира кметът Мелемов, а общинският съветник Салих Аршински посъветва чиновниците да използват повече градския транспорт, защото и бензинът е скъп.
    Платеното паркиране най-вероятно ще се въведе от септември.
    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини